Gradovi

Sanski Most formirao novu turističku zajednicu

Sanski Most formirao novu turističku zajednicu
Foto: Zlatan Čekić | Sanski Most formirao novu turističku zajednicu

SANSKI MOST - Općinsko vijeće Sanski Most formiralo je danas svojom odlukom novu turističku zajednicu, čiji će zadatak biti da razvija ovu privrednu granu u narednom periodu.

Pomenutom odlukom za vršioca dužnosti direktora izabran je Edis Rasavac, te su konstituisani privremeni organi rukovođenja i odlučivanja.

"U narednom periodu, kako to zakonska pravila nalažu, biće raspisani javni konkursi za sve rukovodeće pozicije u ovoj instituciji. Međutim, mi nećemo gubiti vrijeme i započećemo već s realizacijom nekoliko planiranih projekata koji se tiču unapređenja turističkih sadržaja", istakao je Faris Hasanbegović, općinski načelnik.

Prema njegovim riječima, turizam je rastuća grana privrede na području cijelog Unsko-sanskog kantona, pa su i očekivanja od nove institucije velika.

"U svakom slučaju, očekivanja su ogromna, jer su mogućnosti za razvoj turizma zaista velike i trebe ih na pravi način iskoristiti. Biće bitno da se, u saradnji s lokalnom zajednicom, definišu prioriteti i da se potom počne raditi", kazao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, u ovogodišnjem lokalnom budžetu za razvoj turizma planirano je 200.000 maraka i ova sredstva biće transferisana novoj instituciji. Skupština USK je prije nešto više od godinu dana donijela novi zakon o formiranju turističkih zajednica u lokalnim zajednicama na području Unsko-sanskog kantona. Način organizovanja u proteklim decenijama bio je drugačiji, pa je postojala jedinstvena Turistička zajednica USK sa svojim podružnicama u ovdašnjim općinama i gradovima. Pokazalo se da ovaj način organizacije nije bio dobar i djelotvoran, pa je lokalnim zajednicama, novim zakonskim rješenjima, dopuštena mogućnost da formiraju vlastite turističke zajednice i samostalno kreiraju politiku u oblasti turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije