Gradovi

Sarajevo na UNESCO-voj listi kreativnih gradova

Sarajevo na UNESCO-voj listi kreativnih gradova
Foto: Pixabay | Sarajevo na UNESCO-voj listi kreativnih gradova

Novih 66 gradova širom svijeta upisano je na UNESCO listu kreativnih gradova, a među njima je i Sarajevo, glavni grad BiH.

Sarajevo je prepoznato u oblasti filma, čemu naročit doprinos zasigurno daje Sarajevo Film Festival.

UNESCO-vi kreativni gradovi, navodi se, daju opipljiv odnosno konkretan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja kroz inovativno razmišljanje i djelovanje. Gradovi se, kroz svoje opredjeljenje, zalažu za akcije održivog razvoja koje su direktno u korist zajednica na gradskoj razini.

"Ovi gradovi širom svijeta, svaki na svoj način, čine stubove kulture, a ne dodatkom njihove strategije", izjavila je generalna direktorica UNESCO-a Odri Azolaj.

Ona je dodala da kreativni gradovi pogoduju političkim i društvenim inovacijama i da su posebno važni za mlade generacije, prenosi Klix.ba.

Kao "gradovi filma" pored Sarajeva na listu su upisani Valjadolid (Španija), Potsdam (Njemačka), Mumbaj (Indija) i Velington (Novi Zeland).

Oni su se u filmskom svijetu UNESCO-a priključili gradovima iz Velike Britanije, Makedonije, Južne Koreke, Irske, Poljske, Kine, Italije, Bugarske, Australije i Japana.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a danas broji ukupno 246 gradova. Od gradova iz našeg regiona na listu je upisano Vranje iz Srbije zbog doprinosa u muzici.

Gradovi članice koji čine dio ove liste dolaze sa svih kontinenata s različitim. Cilj je da svi gradovi rade na zajedničkoj misiji, a to je stavljanje u fokus svojih urbanističkih razvojnih planova kreativnost i kreativnu ekonomiju kako bi gradovi postali sigurni, otporni, uključivi i održivi, ​​u skladu s Agendom Ujedinjenih nacija 2030. održivi razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije