Gradovi

Pratite nas na Google news

Podrška Novom Pazaru iz Sarajeva

Podrška Novom Pazaru iz Sarajeva
Foto: Anadolija | Sarajevska Vijećnica u bojama nacionalne zastave sandžačkih Bošnjaka
Fena

SARAJEVO - Sarajevska Vijećnica večeras je osvijetljena bojama nacionalne zastave sandžačkih Bošnjaka u znak solidarnosti i podrške ovom dijelu Srbije koji se suočava sa velikim izazovima izazvanim posljedicama virusa korona.

Ovim činom Grad i građani Sarajeva šalju poruku podrške i poštovanja svima koji se bore za zdravlje i živote stanovnika.

"Bošnjaci Sandžaka su vijekovima bili dio bošnjačkog nacionalnog bića, a njihova borba i doprinos nezavisnosti Bosne i Hercegovine su dobro poznati i utkani u svijest svih Bosanaca i Hercegovaca. Kao što građani Sandžaka imaju posebnu emociju prema Sarajevu, tako i građani glavnog grada BiH ne zaboravljaju Sandžak u ovim teškim trenucima", rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Narodni poslanik SDA Sandžaka u Parlamentu Srbije Enis Imamović naglasio je značaj podrške koju BiH šalje Sandžaku, kazavši kako ona sa sobom nosi i posebnu emociju i snažan osjećaj jedne cjeline vezane neraskidivim nitima zajedničkog identiteta.

" Iz iskrenih poruka, poziva prijatelja i ljudi koji nam dolaze pomoći vidimo da podjednako osjećamo bol, patnju i nepravdu, ali i spremnost da jedni za druge uvijek budemo tu, kada je najpotrebnije. Posebno me je dirnuo gest Grada Sarajeva da Vijećnicu kao svoj svjetski poznati simbol obilježi bojama zastave Sandžaka, sa porukama koje će svima nama ostati zauvijek urezane u srcima", poručio je Enis Imamović.

Pandemija novog virusa proteklih dana značajno je ugrozila zdravlje i živote građana Sandžaka. Veliki i iznenadni porast zaraženih i onih kojima treba medicinska pomoć opteretili su postojeće medicinske kapacitete, kao i druge službe koje pružaju pomoć stanovništvu. U mnogim gradovima Sandžaka nedostaje ljekara i zdravstvenih radnika, medicinske opreme, zaštitne opreme, lijekova kao i drugog materijala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije