Gradovi

Pratite nas na Google news

Šeranić u Novom Gradu: Opremiti ambulante porodične medicine

Šeranić u Novom Gradu: Opremiti ambulante porodične medicine
Foto: Ministarstvo zdravlja u socijalne zaštite RS | Šeranić u Novom Gradu: Opremiti ambulante porodične medicine
Srna

NOVI GRAD - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je u Domu zdravlja u Novom Gradu potrebno opremiti ambulante porodične medicine, te rekonstruisati staru zgradu Hitne pomoći.

Šeranić je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom, direktorom Doma zdravlja Zoranom Rađenovićem i zamjenikom direktora Centra za socijalni rad Danijelom Gojić, rekao da su razgovarali o temama iz oblasti zdravstvene i socijlane zaštite.

"Zaključak je da je u Domu zdravlja potrebna rekonstrukcija prostora stare zgrade Hitne pomoći, gdje je smještena stomatologija i rentgen i obavljaju se druge medicinske usluge. Osim toga, iskazana je potreba opremanja ambulanti porodične medicine za 13 timova od kojih su tri u područnim ambulantama", rekao je Šeranić novinarima.

On je podsjetio da je Dom zdravlja u Novom Gradu dobio sanitetsko vozilo, što je pomoć Vlade Srbije.

"Kada je u pitanju socijalna zaštita, razgovarali smo o otvaranju Doma za starija lica čiji je osnivač lokalna uprava i Ministarstvo će podržati ove aktivnosti kako bi za mjesec dana bili zavšeni svi neophodni poslovi", rekao je Šeranić.

On kaže da je razgovarano i o uslugama logopeda i da se razmatra da se njegov rad organizuje u sklopu Dnevnog centra, koji je u nadležnosti Centra za socijalni rad ili Centra za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja.

Drljača kaže da je na današnjem sastanku konstatovano da je ova lokalna zajednica uložila ogromne napore i dobro reagovala na sve izazove koji prate pandemiju virusa korona, uključujući i organizovanje karantina.

"Za nas je značajno pitanje registracije Doma za stara lica koji je do sada bio prihvatilište. Pri kraju je rekonstrukcija objekta i nadamo se da će uz podršku Ministarstva ova ustanova biti otvorena do početka idućeg mjeseca", naveo je Drljača.

Direktor Doma zdravlja Zoran Rađenović rekao je da su mjere Vlade Republike Srpske za rješavanje stanja u zdravstvu omogućile da Dom zdravlja redovno uplaćuje obaveze za poreze i doprinose.

"Imali smo značajnu pomoć Vlade kad su u pitanju zaštitna sredstva i zaštitna oprema", rekao je Rađenović.

On je naveo da je neophodna rekonstrukcija objekta stare zgrade Hitne pomoći jer je objekat izgrađen 60-ih godina prošlog vijeka.

Rađenović je rekao da je u ovoj opštini od početka pandemije virusa korona urađeno 358 testiranja, da je 27 lica bilo pozitivno, a još su aktivna četiri slučaja, dok je u izolaciji bilo 988 lica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije