Gradovi

Šetnja protiv nasilja u Tuzli

Šetnja protiv nasilja u Tuzli
Foto: N.N. | Šetnja protiv nasilja u Tuzli

TUZLA - U Tuzli je danas održana šetnja za podršku ženama i djevojčicama žrtvama nasilja te podijeljen promotivni materijal i potpisana peticija protiv fizičkog kažnjavanja djece, a građanima su podijeljene bijele vrpce.

Dani aktivizma počeli su 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završavaju 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Organizatori niza aktivnosti su UG "Vive žene", UG "Zemlja djece" i "World vision".

Ove godine u sigurnu kuću Udruženja "Vive žene" bilo je smješteno 78 osoba zbog nasilja, što je više nego prošle godine, kada je bilo 10 osoba manje.

"Sve ovisi od toga da li žrtva na kraju pristane da svjedoči o dokazivanju nasilja u porodici. Ukoliko žrtva odustane od svjedočenja, povlače se i tužba i izjava i postupak pred sudom. Apelovala bih na sve žrtve, bez obzira na to kako se nastavilo, vratile se one ili ne u tu bračnu ili vanbračnu zajednicu, da ipak nastave s procedurom, jer time se šalje poruka da je nasilje kažnjivo i da institucije žele odraditi svoj dio posla", pojasnila je Danijela Kaloci iz UG "Vive žene".

Zabrinjavajuća je činjenica da je sve više djevojčica kao žrtava nasilja, seksualnog i silovanja od strane očeva, očuha i drugih muškaraca iz porodice.

"Mi smo u period od tri-četiri godine imali pet malodobnih djevojčica koje su bile žrtve ili fizičkog nasilja ili seksualnog", kazala je Kalocijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije