Gradovi

Sjećanje na najtužniji dan trebinjske novije istorije

Sjećanje na najtužniji dan trebinjske novije istorije
Foto: Vesna Duka | Sjećanje na najtužniji dan trebinjske novije istorije

TREBINJE - Gradska boračka organizacija Trebinje je, povodom 1. oktobra, dana kada su prije 32 godine otpočela prva ratna dejstva i agresija hrvatskih paravojnih formacija na teritoriji tadašnje trebinjske opštine, organizovala služenje pomena poginulim borcima u crkvi Svetog cara Lazara u krugu bivše kasarne i polaganje cvijeća na Spomeniku braniocima Trebinja 1991-1995.

Predstavnici gradskih vlasti i boračke organizacije su se složili da je ovo datum za nezaborav kojeg se moraju opominjati sve generacije, i one koje se sjećaju tih dana i one koje tada nisu bile ni rođene.

"Najtužniji dan u našoj novijoj istoriji je 1. oktobar, datum na koji je tada poginulo 19 pripadnika 472. brigade JNA, od čega je njih 9 bilo iz Trebinja, poginuvši od dejstva neprijateljske artiljerije i upadom u zasjede, ali danas pominjemo sve žrtve koje su poginule tokom Odbrambeno otadžbinskog rata, jer sun am oni svojom krvlju donijeli slobodu koju trebamo čuvati, a to možemo samo jedinstveni", istakao je Miodrag Novokmet, načelnik gradskog Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Trebinje.

Podsjetivši da je ovim dejstvima prethodila militarizacija od strane Hrvatske koja je najprije uveliko povećala brojno stanje policijskih snaga, formirala nove jedinice, a onda su formirane i dobrovoljačke jedinice, kako u drugim krajevima tako i u Dubrovniku, on je podsjetio da je najprije zauzeta kasarna JNA u Pločama, pa na Mljetu i Korčuli, zaposjedanje kasarne na poluostrvu Prevlaka krajem septembra i napadi na vojne kolone, a onda i sukobi na granici sa BiH.

"U toku krvavog rata koji je trajao četiri godine i dva mjeseca Trebinje je imalo 112 dana u kojim je poginuo jedan ili više naših boraca, kojih je u borbama poginulo 211 pripadnika Trebinjske brigade", napomenuo je Novokmet.

Pero Vuković, predsjednik Skupštine Boračke organizacije Trebinje, je takođe napomenuo da su borbe za Trebinje zaista bile teške i krvave, jer se grad odbranio od mnogo opremljenijeg i brojnijeg neprijatelja.

“Trudeći se da materijalno zbrinemo porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, mogu da kažem da tu imamo još problema, ali nastojimo da rješavamo svu borački populaciju, pa tako kreće i projekat boračkog dodatka za sve borce koji su bili na ratištu i jedan mjesec, što možda nije dovoljno, ali je važno praviti pomake kako bi se riješile sve boračke kategorije”, kazao je Vuković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da, pored rješavanja boračkih kategorija na republičkom nivou, lokalna zajednica iznalazi i sredstva i projekte za trebinjske borce i njihove porodice.

"Osim što mi nikada ne smijemo zaboraviti ovaj dan i početak borbenih dejstava, ne da se svetimo, već ne smijemo zaboraviti, mi moramo izlaziti u susret i porodicama poginulih i ratnih vojnih invalida, te svim bivšim borcima i njihovim porodicama, a Gradska uprava Trebinje u tome pogledu ima čime da stane pred javnost, iako svjesni da ima još toga da se uradi, a mi ćemo istrajati", kazao je Ćurić ispred Spomen sobe koju su gradske vlasti uradile prije nekoliko godina.

Napominjući da će i ubuduće rješavati boračke probleme, sa ciljem da se najprije riješe zaposlenja djece palih boraca i najtežih invalida, Ćurić je izrazio nadu da će sa novom rukovodnom strukturom Boračke organizacije iznaći najbolja rješenja, jer sa prethodnim predstavnicima boraca nisu imali najbolju saradnju zbog, kako tvrdi, njihovog nerazumijevanja i neosnovanih osuda lokalnih vlasti iza kojih se krila politika.

Cvijeće na spomenik su položili predstavnici Gradske uprave i Boračke organizacije, kao i gradskih organizacija SUBNOR-a i Socijalističke partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije