Gradovi

Škola u Gorici biće u novom ruhu početkom naredne godine

Škola u Gorici biće u novom ruhu početkom naredne godine
Foto: N.N. | Škola u Gorici biće u novom ruhu početkom naredne godine

TREBINJE-Prikupljanjem dokumentacije i izradom predračuna, u Trebinju je počela rekonstrukcija objekta Osnovne škole “Sveti Vasilije Ostroški” u Gorici, najvećem naselju u ovom gradu.

Građevinski radovi bi trebalo da počnu 1. oktobra, a njihova vrijednost je oko 700.000 maraka.

U pitanju je prva značajnija rekonstrukcija školske zgrade otkako je izgrađena početkom osamdesetih godina, a radiće se u okviru  projekta energetske efikasnost, koga realizuje Ministarstvo za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju RS u saradnji sa Svjetskom bankom.

Milorad Nadaždin, direktor škole, kaže da se očekuje da radovi budu završeni početkom 2021. godine, kada će objekat biti zaista u novom ruhu.

“Planira se uraditi cjelokupna energetska efikasnost, odnosno, zamjena svih otvora na školi koji su u poprilično trošnom stanju, ali će se rekonstruisati i dotrajala fasada, krov, nakon čega će se uspostaviti novi sistem grijanja na pelet, a zamijeniće se i led rasvjeta i u potpunosti obnoviti sanitarne prostorije”, kaže Nadaždin.

Pomenuti radovi će usloviti značajnu uštedu sredstava, prije svega za grijanje, ali će učionice i cjelokupan školski prostor biti i ljeti znatno hladniji.

Nakon okončanja ovih radova, preostaje jedino da se uradi ograđivanje školskog dvorišta, što je, kako kaže Nadaždin, takođe veoma prioritetno zbog bezbjednosti djece.

„Nadamo se da ćemo i to riješiti u saradnji sa lokalnom upravom i resornim ministarstvom“, dodaje on.

Ove školske godine u Osnovnu školu „Sveti Vasilije Ostroški“ upisano je ukupno 668 đaka, od čega je 64 prvačića, što je na prošlogodišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije