Gradovi

Pratite nas na Google news

Škola u Kostajnici jedina na području Doboja nema centralno grijanje

Škola u Kostajnici jedina na području Doboja nema centralno grijanje
Foto: N.N. | Škola u Kostajnici jedina na području Doboja nema centralno grijanje
Sanja Čakarević

DOBOJ - Topli radijatori umjesto peći na drva trebalo bi da privuku đake u učionice područne Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Kostajnici, nadaju se u ovoj obrazovnoj ustanovi, koja nastoji boljim uslovima da zadrži učenike u ovoj seoskoj školi, jedinoj na području Doboja koja nema centralno grijanje.

Ljubiša Blagojević, direktor OŠ "Vuk Karadžić", kaže da su završili sanaciju mokrih čvorova te da im predstoji uvođenje centralnog grijanja i konačno odlazak peći na drva u prošlost.

"Jedna učionica je površine 40 kvadrata, druga 60 kvadrata, a ista peć. Znači, negdje je pretoplo, a u drugoj učionici hladno. I, evo, Ministarstvo prosvjete i kulture RS odobrilo je dio sredstava, koliko su bili u mogućnosti, a grad Doboj preuzeo je na sebe da finansira ostatak i da taj projekat završimo", naveo je Blagojević.

"I ja sam bio đak ove škole, sticajem okolnosti jedno polugodište sam bio i u Kostajnici, tako da znam kakvi su uslovi... Grad Doboj će finansirati besplatnu autobusku liniju iz Poljica, Gavrića, kako bismo djecu iz tih naselja usmjerili ka područnoj školi u Kostajnici, ali, naravno, da bismo ih usmjerili, moramo da im napravimo uslove kakve imaju u centralnoj školi", izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

I Slobodan Jorgić je bivši đak škole u Kostajnici, koja je nekada imala najstariju biblioteku u dobojskoj regiji.

"Ja sam rođen 1974, znači, osamdesetih godina prošlog vijeka išao sam ovdje u školu. Od tog perioda nije se mnogo toga promijenilo. Godine su učinile svoje", prisjetio se Jorgić te dodao da oko 70 djece pohađa nastavu.

Osim u područnoj, radovi su u toku i u centralnoj školi u Doboju, gdje je u toku sanacija svih hodnika na kojima se vide posljedice ubrzane rekonstrukcije izvršene prije nešto više od pet godina.

"Vi svi znate da je ovdje nastava 2014, poslije poplava, kasnila mjesec dana i išlo se po ubrzanoj proceduri da se sanacija završi, i samim tim zidovi nisu bili dovoljno isušeni. Bila je vlaga i kada je nanesena masna boja, to je sve zatvoreno i onda su se vremenom pojavile te pukotine. I uvijek imamo šarene zidove, oguljene", kaže direktor škole.

Gradska vlast odlučila je da novcem iz budžeta finansira nove radove, koji će biti završeni do 2. septembra.

"Radimo gletovanje zidova, nanošenje nove lateks boje, koja je na vodenoj bazi, koja nije hemijski štetna za djecu... Učionice su zasebna cjelina, pa jednu po jednu rješavamo lakše, dok su hodnici ukupne kvadrature blizu hiljadu i ne možemo odraditi jedan zid, a drugi da ostane. Zato smo odlučili da na ljetnom raspustu završimo hodnike, učionicu po učionicu rješavamo", pojasnio je Blagojević.

Za radove u centralnoj i područnoj školi predviđeno je da se iz gradske kase ukupno izdvoji 30.000 KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije