Gradovi

Školski pribor za djecu oboljelu od raka u Tuzli

Školski pribor za djecu oboljelu od raka u Tuzli
Foto: N.N. | Školski pribor za djecu oboljelu od raka u Tuzli

TUZLA - Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti "PIPOL" za protekli vikend je organizovalo podjelu 30 školskih torbi i pribora djeci i mladima izliječenim od raka sa područja grada Tuzla, a sve u okviru projekta "Pobjedimo zajedno pandemiju i mRAK”. Školske trobe i pribore su dobili i djeca koja su na kućnom oporavku.

Podjela školskih potrepština  je prva u nizu aktivnosti kojom će Udruženje "PIPOL" podržati formalno obrazovanje djece i mladih oboljelih i izliječenih od raka.

"Zahvaljujući podršci grada Tuzla, UNDP-a BiH i Evropske unije naše Udruženje će od od 1. septembra ove godine počiti sa realizacijom još jednog projekta u okviru kojeg će biti izvršena nabavka kompletnog pratećeg školskog pribora i opreme, odnosno, olovke, sveske, boje, blokovi za crtanje,  te će se realizovati niz drugih aktivnosti koje će imati za cilj da smanje negativne zdravstvene, ekonomske i socijalne aspekte pandemije COVID-19 na populaciju djece i mladih oboljelih i izliječenih od raka, i članova njihovih porodica sa područja grada Tuzla.“, kazala je Amra Saračević, predsjednica Udruženja "PIPOL"  Tuzla.

Ona je naglasila da je Tuzla trenutno jedini grad u cijeloj BiH na čijem području se implementiraju dva specijalizirana programa podrške koji su namijenjeni djeci oboljeloj i izliječenoj od raka. 

Za nesebičnu podršku Grada Tuzle ovoj populaciji, predstavnicima grada uručene su zahvalnice. Uručili su mališani koji su kompletno bolničko liječenje proveli na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

To odjeljenje je uz podršku grada Tuzla i društveno odgovornih kompanija u potpunosti adaptirano i obnovljeno. To je omogućilo da se cijeli proces dijagnoze, terapije i liječenja odvija u UKC-u Tuzla te da oboljela djeca i njihovi roditelji, više ne moraju ići u Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije