Gradovi

Skupština Kantona Sarajevo razmatra smjenu Vlade

Skupština Kantona Sarajevo razmatra smjenu Vlade
Foto: Fena | Skupština Kantona Sarajevo razmatra smjenu Vlade

SARAJEVO - Danas zasjeda Skupština Kantona Sarajevo i na dnevnom redu je smjena Vlade KS i premijera Elmedina Konakovića.

Skupštini se na samom početku obratio Mirza Čelik, šef Kluba SDA u Skupštini KS i jedan od potpisnika zahtjeva za smjenu Vlade KS i premijera koji je pozvao poslanike da glasaju za smjenu Vlade jer je premijer istupio iz SDA i osnovao novi politički projekat.

On je rekao da je SDA stranka koja je dobila najviše glasova na posljednjim izborima i time dobila mandat da da premijera i sastavi vladu.

Elmedin Konaković, premijer KS kazao je da je on na prošlim izborima dobio preko 10 hiljada glasova, a kao 14 na listi SDA da je prihvatio funkciju i zatekao tešku situaciju, veliki deficit i neprovedive presude Ustavnog suda.

Ističe da je zatekao velike probleme s grijanjem, vodosnabdijevanjem i čestim redukcijama vode u Kantonu Sarajevo.

Konaković je optužio SDA da je između njega i njih puklo zbog toga što su tražili posebne usluge od osoblja koje su imenovali na funkcije pa je kao primjer naveo komesara.

Optužio je većinu u Skupštini da su obustavili procese istraga u ZOI 84 i da je prošlog četvrtka bila inspekcija u ovom preduzeću i da je opet  utvrđena krađa. Poručio je poslanicima da su oni direktno odgovorni.

Kaže da je hajka na njega krenula i zbog Turističke zajednice Kantona zato što je odbio podržati da članovi porodice nekih političara i funkcionera dobivali platu i nisu radili.

Tvrdi da se čistka u Turističkoj zajednici doprinjela tome da je u Sarajevu u prošloj godini skoro dva miliona KM išlo u budžet od turizma.

Kritikovan sam zato što nisam račune polagao stranci nego narodu, rekao je Konaković.

Da se smijeni Vlada i premijer potrebno je 18 glasova u Skupštini KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije