Gradovi

Skupština USK vanredno zasjeda: Verifikacija diploma jedina tačka

Skupština USK vanredno zasjeda: Verifikacija diploma jedina tačka
Foto: Ilustracija | Skupština USK vanredno zasjeda: Verifikacija diploma jedina tačka

BIHAĆ - Skupština USK će na današnjem zasjedanju razmatrati zakon o verifikaciji diploma učenika koji su okončali školovanje u Srednjoj medicinskoj školi koja djeluje u okviru Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao Drugi" u Bihaću.

Potvrdio je to juče  predsjedavajući ovog zakonodavnog tijela Nijaz Hušić, navodeći kako je prijedlog pomenutog zakona juče utvrđen na Kolegijumu ovog tijela te su sve prilike kako će on danas jednoglasno biti usvojen na zakazanoj vanrednoj sjednici Skupštine USK, koja će isključivo biti posvećena ovom problemu.

"Ustanovili smo da se problem može riješiti jedino donošenjem kvalitetnog zakonskog rješenja. Istovremeno, na razmatranje i usvajanje biće ponuđen i elaborat o osnivanju Srednje medicinske škole i utvrđen njen status, što je trebalo učiniti još prije četiri godine", istakao je Hušić.

Prema njegovim riječima, realno je da pomenuta škola bude tretirana kao privatna i da joj se uskrati finansijska podrška iz budžeta, koju trenutno uživa jedino Opća gimnazija koja također djeluje u sastavu KŠC "Ivan Pavao Drugi".

Podsjetimo, nekoliko desetina roditelja i učenika Srednje medicinske škole je proteklog ponedjeljka protestovalo ispred zgrade Skupštine USK tražeći da se donese odluka o verifikaciji diploma o završenom školovanju u toj obrazovnoj ustanovi. Ministarstvo obrazovanja USK odbilo je verifikovati diplome učenicima Srednje medicinske škole  uz obrazloženje da Katolički školski centar nikada nije dobio sva potrebna zakonska odobrenja za njen rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije