Gradovi

Slana jezera privukla i goste iz Hrvatske i Srbije

Slana jezera privukla i goste iz Hrvatske i Srbije
Foto: Nataša Tadić | Slana jezera privukla i goste iz Hrvatske i Srbije

TUZLA - Panonska jezera u Tuzli otvorila su svoja vrata brojnim kupačima. Osim domaćih, ovih dana Tuzlu posjećuje i dijaspora, ali najavljene su i organizovane ture iz Hrvatske i Srbije.

Za večeras je najavljen koncert "Crvene jabuke", a narednih dana planirano je još puno sadržaja.

Novost za ovu godinu je da su karte skuplje nego inače, a sve zbog toga jer su cijene svega veće, kažu iz "Panonnice".

Dnevna karta je bila šest KM, a sada košta osam KM vikendom. Radnim danima je bila pet KM, a sada je šest KM.

"Sve je poskupjelo u prosjeku 40%. Mi smo morali dnevne ulaznice za odrasle podići za 17% do 20%. Ostale su stare cijene za djecu, penzionere, RVI, razne socijalne kategorije, đake, studente", pojasnio je Majid Porobić, direktor JKP "Panonnica" Tuzla, koji dodaje da je za ovu sezonu zaposleno 150 radnika, a trebat će i više.

Slana voda, dobra atmosfera i bogat sadržaj, ono je što privlači posjetitelje. Tako je u poteklih 19 godina Panonska jezera posjetilo više od pet miliona ljudi. Kako se kompleks razvijao, tako se širila turistička ponuda.

"Imali smo 2003. godine tri hotela, sada imamo 35 hotela i motela i veliki broj privatnih smještaja. Imamo sada desetak zahtjeva za gradnju novih hotela. Podsjećam da je hotel 'Melain' koštao 100 miliona eura. Tuzla ide sigurnim putem ka turizmu. U međuvremenu smo dobili drugu nagradu u svijetu od UN turističke organizacije", rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ove godine cilj je doseći posjetu nešto manju od 400.000. Za proteklih 15 dana, Panonska jezera su prodala oko 18.000 ulaznica.

"Imamo već najavljene grupne posjete iz zemalja regiona te očekujemo da ova godina, ne samo da će se približiti rekordnoj 2019. pretpandemijskoj godini, nego da ćemo neke rekorde i premašiti. Sa našim partnerima smo obezbijedili iznimno bogat sadržaj", kazala je Amra Jaganjac iz Turističke zajednice grada Tuzle.

U sklopu programa "Ljeto u Tuzli" planirani su koncerti, izložbe, promocije, predstave, a najavljena je i predstava o kralju Tvrtku, koju režira Dino Mustafić, a koja će biti odigrana upravo na slanim jezerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije