Gradovi

Složena operacija butne kosti izvršena prvi put u bolnici Trebinje

Složena operacija butne kosti izvršena prvi put u bolnici Trebinje
Foto: Srna | Složena operacija butne kosti izvršena prvi put u bolnici Trebinje

TREBINJE - U trebinjskoj Bolnici uspješno je obavljen operativni zahvat kod preloma dijela butne kosti, poslije koje se pacijent uspješno oporavlja, te je tako postala prva zdravstvena ustanova sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj u kojoj je izvršena ova složena opracija.

Operativni zahvat izvršen je zahvaljujući doktorima Draganu Miloševiću i Branku Stankoviću, specijalisti ortopedije i traumatologije u Valjevu.

Iz Bolnice Trebinje su naveli da se operativna procedura radi uz veoma male rezove, od dva do tri centimetra, te da je riječ o minimalno invazivnoj hirurškoj metodi.

"Pacijent se u zavisnosti od preloma i procjene hirurga, već sutradan počinje podizati i oslanjati na noge," istakli su iz trebinjske Bolnice.

Kako su naveli, ovakva procedura je veoma dobra jer se prilično brzo radi, posebno kada je ljekarski tim uigran, ne iziskuje mnogo ljudi i radi se sa kvalitetnim titanijumskim materijalima.

Osim toga, oporavak pacijenta je mnogo brži, kao i zarastanje rane i smanjuje se mogućnost nastanka komplikacija, poput infekcija koje mogu da uđu kroz kožu i slično.

Ova procedura se upotrebljava kod preloma koji imaju tendenciju zarastanja, za razliku od preloma vrata butne kosti, koji ne zarasta i za koji je potrebna zamjena kosti, odnosno ugradnja proteze.

"Ovaj operativni zahvat nije bio izvodiv bez učešća dr Petre Paovice, specijaliste anesteziologije i reanimatologije, kao i anestetičara Slaviše Mucovića i instrumentarke Milice Ninković. Zahvaljujući ovom timu, naša sugrađanka (1951) nije morala otputovati u Univerzitetsko-klinički centar u Banjaluku i sada se već uspješno oporavlja", naveli su iz Bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije