Gradovi

Služen pomen za 12.000 Srba stradalih u dobojskom logoru

Služen pomen za 12.000 Srba stradalih u dobojskom logoru
Foto: N.N. | Služen pomen za 12.000 Srba stradalih u dobojskom logoru

DOBOJ - U Hramu Svetih Petra i Pavla u Doboju jutros je služen pomen za Srbe stradale u dobojskom logoru u okviru obilježavanja 105 godina od internacije Srba u prvi organizovani logor u civilizovanoj Evropi u kojem je život izgubilo 12.000 ljudi.

Sveštenik Mirko Nikolić rekao je da su žrtve dobojskog logora u periodu od 1915. do 1917. godine zaslužile da budu uvrštene u red svetih srpskih mučenika i da ne budu zaboravljene.

On je naveo da žrtva stradalih u dobojskom logoru obavezuje na neprestano okupljanje na mjestu gdje počivaju njihove kosti i mjestu njihovog stradanja kako bi se sjećanje na njihove muke i patnje prenosilo i na mlade naraštaje.

Sveštenik Dajan Trifunović rekao je u besjedi u da se, prema hrišćanskim načelima, danas treba sjetiti, smoći snage u blagosti i pomenuti i njihove dželate.

Nakon pomena, biće služen parastos i položeni vijenci na Spomen-kosturnicu, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U 11.10 časova planirano je polaganje vijenaca na spomenik "Dobojski logor 1915-1917", koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg logora u neposrednoj blizini sadašnje željezničke stanice. Nakon toga će uslijediti obraćanje zvaničnika.

Dobojski logor, koji je u Prvom svjetskom ratu formirala Austrougarska, bio je prvo organizovano masovno stratište u dotadašnjoj istoriji civilizovane Evrope.

Od 1915. do 1917. godine kroz logor u Doboju je, prema procjenama, interniran 45.791 Srbin, među kojim 16.673 muškarca i 16.996 žena i djece iz BiH, te 12.122 srpska vojnika i jedan broj starijih ljudi, žena i djece iz Srbije i Crne Gore, od kojih je 12.000 stradalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije