Gradovi

Smeće iz Drvara odlazi do kraja februara

Smeće iz Drvara odlazi do kraja februara
Foto: Arhiva | Smeće iz Drvara odlazi do kraja februara

DRVAR - Uprava za inspekcijske poslove FBiH raspisala je Javni poziv za izmještanje i uništavanje italijanskog otpada nelegalno deponovanog u Drvaru, a ukoliko ne bude nepredviđenih situacija do kraja februara iduće godine smeće će biti odvezeno sa područja ove opštine.

Načelnica Drvara Dušica Runić rekla je za "Glas Srpske" da je ovo drugi veoma značajan korak u rješavanju ovoga problema.

"Nastavićemo da pratimo situaciju u nadi da će sve biti riješeno. Otvaranje ponuda zakazano je za 9. novembar, a prema mojim saznanjima postoje firme u Lukavcu i Ilijašu koje ispunjavaju tenderske uslove za ovaj posao. Navedeno je da je rok za izvršenje 90 dana i ako sve bude u redu možemo očekivati da od kraja novembra pa najkasnije do kraja februara otpad bude odvezen i na ekološki prihvatljiv način uništen", istakla je Runićeva.

Podsjetila je da je prvi značajan korak u rješavanju ovog problema učinjen kada je federalno Ministarstvo za zaštitu životne sredine i turizam ukinulo dozvolu za dalji uvoz, zahvaljujući angažmanu građana i lokalne vlasti.

Preduzeće "Krom reciklaža" iz Drvara uvezlo je početkom jula u BiH nekoliko stotina tona tekstilnog otpada. Ova firma sve potrebne dozvole za uvoz tekstilnog otpada iz Italije dobila je od nadležnih kantonalnih i federalnih institucija. Sumnjivi otpad istovaren je u staroj industrijskoj zoni u Drvaru, a za preduzeće koje je uvezlo otpad vezuje se niz neregularnosti, od toga da je registrovano na adresi lokalne uprave, do toga da nema nijednog zaposlenog.

Nakon što su se građani i lokalna vlast pobunili i nekoliko dana protestovali nadležno federalno ministarstvo poništilo je dozvole, a u istragu se uključila i SIPA.

Zaključkom Vlade FBiH od 28. avgusta, Fond za zaštitu životne sredine u tom entitetu bio je dužan da obezbijedi novac za uklanjanje nelegalno deponovanog otpada na području ovih opština, a Federalna uprava za inspekcijske poslove da pokrene proceduru zbrinjavanja 414 tona otpada na ekološki prihvatljiv način. Osim Drvara, tekstilni otpad iz Italije istovaren je i u Bosanskom Grahovu i Bihaću.

Finansiranje

U Fondu za zaštitu životne sredine FBiH ranije su rekli "Glasu" da su u mogućnosti da blagovremeno izvrše realizaciju dijela zaključka federalne Vlade koji se odnosi na njihova zaduženja.

"Novčana sredstva se dodjeljuju u skladu sa pravilnicima Fonda i biće  operativna nakon sprovedenih procedura od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove", naveli su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije