Gradovi

Snijeg migrantima u Tuzli oštetio šatore

Snijeg migrantima u Tuzli oštetio šatore
Foto: N.N. | Snijeg migrantima u Tuzli oštetio šatore

TUZLA - Snijeg koji je noćas padao, napravio je probleme migrantima u Tuzli koji spavaju pod otvorenim nebom ili u manjim šatorima na autobuskoj stanici u Tuzli.

Njih oko 60 maloljetnih i bolesnih s pratnjama boravi u Motelu Man, dok su ostali na otvorenom.

Sistemskog rješenja nema za migrante, hrane ih i oblače humanitrane organizacije, volonteri i građani. Činjenica je da ih je sve više.

"Od početka ove godine, broj je povećan. Dosta je novih koji dolaze iz Srbije, neki dan ih je dolazilo u grupi po 50, 60. Ima i povratnika. Pokušavaju preći granicu pa se vrate. Mi dijelo u prosjeku 200, 250 obroka dnevno", ispričala je Mirela Ahmetbegović iz Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus.

Na ručku smo zatekli i Mohameda Amira koji je iz Pakistana.

"Problem je šator, spavanje, zima je. Vrlo malo sam noćas spavao", rekao nam je jedući čorbu koju je dobio. Neki od njih su nam pokazivali uništene šatore na koji je noćas pao mokar snijeg i negodovali na svojim jezicima. U razgovoru sa njima, svi kažu isto, a to je da ne žele ostati u Tuzli već ići u zemlje Evropske unije što im je jako teško jer je Hrvatska zatvorila granice.

Inače, prošle godine kroz Tuzlu prošlo je oko 11 hiljada migranat iz 17 zemalja. Po podacima MUP-a TK prošli mjesec zabilježen je dolazak novih 166 migranata bez dokumenata i želje za azilom, dok za februar podaci nisu još prikupljeni ali je evidentan pojačan priliv. Veći broj se očekuje i dolaskom ljepših dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije