Gradovi

Pratite nas na Google news

Spomenko Gostić dobio mural u Kozarskoj Dubici

Spomenko Gostić dobio mural u Kozarskoj Dubici
Foto: RTV KD | Spomenko Gostić dobio mural u Kozarskoj Dubici
N.N.

U blizini murala Majora Milana Tepića u Kozarskoj Dubici, završen je mural najmlađem vojniku i odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske u ratu devedesetih godina prošlog vijeka - Spomenku Gostiću.

Ispred murala danas su se okupili svi oni koji su zaslužni da lik i ime najmlađeg vojnika koji je položio život za Republiku Srpsku u 15 godini na Ozrenu,osvane na zidu Doma kulture u ovoj opštini.

Ozvaničenju završetka oslikavanja murala prisustvovali su i učenici Srednjoškolskog centra Nikola Tesla Kozarske Dubice, a obratili su im se pomoćnik ministra za sport u Vladi Srpske Dragan Jaćimović i Mile Savić, autor dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži",koji je prije godinu dana prikazan u našoj opštini.

Mural je djelo magistra primjenjene umjetnosti Vojina Milojkovića iz Kragujevca, a u ovom šestodnevnom poslu pomagao mu je trinaestogodišnji učenik Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" iz Kozarske Dubice Mihajlo Joldžić.

"Ovo je bio zahtjevan zadatak,ali svaki tok i proces radnje bio je zanimljiv i osjetljiv. Ovo je moj drugi veliki mural",kazao je dvadesetpetogodišnji slikar iz Kragujevca.

"Veoma sam zahvalan Vojinu što me primio da mu pomažem u izradi ovog murala, radio sam pozadinu i slova,i čast mi je što sam učestvovao u oslikavanju jednog dječaka mojih godina koji je učinio veliku stvar za svoj narod", kazao je Joldžić.

"Ovaj mural nije veličanje rata,ovo je sjećanje, da se nikad ne zaboravi najmlađi odlikovani borac koji je dao svoj život za ovu zemlju. To je poruka, da se ne zaboravi i nikad više ovako nešto ne desi, te da se sjećamo Spomenka i ostalih koji su položili živote u odbrani Srpske", istakao je Jaćimović.

On se zahvalio na pomoći svima onima koji su pomogli da Kozarska Dubica dobije ovaj mural, a to su porodica Joldžić, načelnik opštine Radenko Reljić, slikaru Vojiinu, autoru filma, te Dimitriju Veljoviću iz Kragujevca.

Mile Savić privodi kraju i knjigu o Spomenku Gostiću koja govori o njegovom životu i životu drugih ljudi na Ozrenu osamdesetih i devedesetih godina.

"Ovo je veliki značaj za nas kao narod, za naš opstanak na ovim prostorima kako bi mogli budućim pokoljenjima prenijeti ko smo mi bili i ko su njihovi preci", kazao je Savić, a prenijela "RTV KD".

Direktor Centra za informisanje i kulturu Dijana Kondić kazala je da joj je drago što se na najznačajnijem objektu kulture u Kozarskoj Dubici sada nalazi mural posvećen najmlađem borcu Vojske Srpske-Spomenku Gostiću.

"Obaveza svih medija, predstavnika kulture i istoričara jeste da buduće generacije učimo o herojstvu ova dva velika čovjeka, majora Tepića i Spomenka Gostića i da se nikad ne zaborave", istakla je Kondićeva.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a poginuo je 20. marta 1993. godine na Ozrenu.

Vojsci se pridružio kao siroče 1992. godine na planini Ozren, obavljao je dužnost kurira i sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike, te je  dva puta lakše ranjen. Spomenko je odlikovan medaljom Zasluga za narod.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije