Gradovi

Srbačkim đacima tacna draža od gimnazije

Srbačkim đacima tacna draža od gimnazije
Foto: N.N. | Srbačkim đacima tacna draža od gimnazije

SRBAC - Iako je Srbac izrazito poljoprivredni kraj sa razvijenom tekstilnom i drvoprerađivačkom industrijom, gotovo da nema zainteresovanih učenika da se kroz srednjoškolsko obrazovanje profilišu za ovu vrstu zanimanja.

Ovo su pokazali rezultati ankete koju je Centar srednjih škola “Petar Kočić” iz Srpca sproveo u decembru među učenicima devetih razreda s ciljem izrade plana upisa za narednu školsku godinu. Direktor Milenko Živanić kaže da se svega par učenika izjasnilo da bi nakon završetka osnovne škole željelo da upiše školu poljoprivrede i prerade hrane, te šumarstva i obrade drveta, dok se za tekstilnu struku niko nije opredijelio, iako je u pogonima za obradu tekstila u Srpcu zaposleno više stotina radnika.

“Osluškivali smo želje i potrebe đaka i njihovih roditelja i u skladu s tim sproveli upisnu politiku. Prvi put ćemo upisati 20 učenika u odjeljenje frizera, a pored smjera ekonomskih tehničara, uvodimo i smjer carinskog tehničara, što će biti atraktivno za buduće srednjoškolce. Predvidjeli smo upis i 20 učenika za smjer bravara-zavarivača”, kazao je Živanić.

Uvodi se i novi računarsko-informatički smjer gimnazije, što će doprinijeti njenoj popularizaciji, koja je, prema riječima Živanića, u padu, ne samo u Srpcu već i u okolnim opštinama i gradovima, gdje je smanjen broj upisanih gimnazijalaca. On ističe da bi ovakvo stanje trebalo da poboljša reforma gimnazije koja se planira u ovoj godini.

“U prošloj školskoj godini upisali smo 15 đaka u jedno odjeljenje opšteg smjera gimnazije od planirana dva odjeljenja sa 48 đaka. Čak smo tražili saglasnost ministarstva jer je zakonski minimum za odjeljenje 16 đaka. Imali smo i apsurdnu situaciju u kojoj su dva đaka koja su željela da se školuju za kuvara morala biti upisana u gimnaziju, jer su zbog popunjenosti ugostiteljske škole ostali ispod crte”, rekao je Živanić i dodao da su smjerove konobara i kuvara upisala 24 đaka.

Đaci su pokazali interesovanje i za medicinsku struku i smjerove veterinarskog tehničara i grafičkog dizajnera, koji do sada nisu postojali u Srpcu. Živanić kaže da bi uvođenje nove struke i zanimanja ipak trebalo smanjiti odlaske mladih Srpčana na školovanje u susjedne gradove.

“Od 108 anketiranih učenika njih 68,5 odsto je najavilo da će srednjoškolsko obrazovanje nastaviti u Srpcu. Prošle godine je taj procenat iznosio 57 odsto, a pretprošle 49 odsto”, rekao je Živanić.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević smatra da su na takvu odluku uticale i subvencije za đački prevoz, koje su obezbijeđene iz opštinskog budžeta.

“Trenutno subvencionišemo prevoz za učenike prvih razreda srednjih škola u iznosu od 50 odsto, dok je za narednu školsku godinu predviđeno subvencionisanje u iznosu od 100 odsto”, istakao je Dragosavljević.

Profesorica u Srednjoškolskog centra Mara Cvijanović Delević kaže da je novi plan upisa učenika odraz ne samo volje učenika i njihovih roditelja, već i privrednika, koji nisu pokazali želju da se uključe u njegovu izradu.

“Poslali smo ankete na adrese 12 srbačkih privrednika kako bi se izjasnili o potrebama za radnom snagom, ali niko nije poslao odgovor. S jednim drvoprerađivačem je razgovarano o organizovanju prakse za đake i zapošljavanju nakon završetka škole, ali on to nije prihvatio, a mi nikoga ne možemo natjerati”, rekla je Cvijanović Delević.

Na januarskoj sjednici lokalnog parlamenta odbornik PDP-a Mićo Malbašić apelovao je da se organizuje okrugli sto sa privrednicima ili posebna tematska sjednica na kojoj bi se raspravljalo o budućoj upisnoj politici.

“Smatram da bi plan upisa učenika trebalo uskladiti sa planiranjem opštinskih podsticaja za zapošljavanje, od čega bi koristili imali i privredni subjekti koji bi ih primili nakon završetka škole i tako ne bi imali problema u budućnosti sa radnom snagom”, rekao je Malbašić.

Obnova škole

Milenko Živanić kaže da će na buduću upisnu politiku pozitivno uticati i započeti projekat rekonstrukcije Srednjoškolskog centra, vrijedan oko milion KM. On je objasnio da će u okviru projekta ove godine biti zamijenjena vanjska stolarija, sanirano centralno grijanje, uređena fasada i rekonstruisani mokri čvorovi, čime će uslovi za boravak i rad zaposlenih i učenika umnogome biti poboljšani.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije