Gradovi

Štab za vanredne situacije Trebinje: Nema šteta od zemljotresa

Štab za vanredne situacije Trebinje: Nema šteta od zemljotresa
Foto: Vesna Duka | Štab za vanredne situacije Trebinje: Nema šteta od zemljotresa

TREBINJE - Na teritoriji Grada Trebinja nije prijavljeno nijedno ozbiljno oštećenje objekta koje je eventualno mogao prouzrokovati zemljotres sa epicentrom sjeverno od Bileće, na crnogorskoj teritoriji, zaključeno je na sastanku Štaba za vanredne situacije Grada Trebinja.

"Bogu hvala da nismo imali pretrpljenih posljedica, a u našem Operativnom centru 121 nije zaprimljen nijedan zahtjev ni za pomoć, niti za bilo kakvu prijavljenu štetu", rekao je nakon sastanka Stevan Bekan, direktor JU Ekologija i bezbjednost, pri kojoj djeluje lokalna Civilna zaštita.

Napominjući da ovo nije prvi put da tlo u Trebinju podrhtava, ali da srećom nema posljedica, on kaže da su službe za sve vrste zaštite u gradu u stanju pripravnosti i da građani u slučaju potrebe u svako doba dana i noći mogu pozvati broj 121, iako nema razloga za paniku i strah.

Da je sve pod kontolom potvrdio je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji kaže se kod elementarnih nepogoda ne smije ništa ni podrazumijevati, niti potcjenjivati.

"Mi odavno imamo uhodane šeme za sve elementarne nepogode i sve jedinice su, za ne daj bože, spremne za djelovanje, a odgovorni ljudi su na odgovornim mjestima“, dodao je Ćurić.

Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije je saopštio da se jedino u školama u Bileći ne odvija redovna nastava, a o nastavku će se naknadno odrediti.

"Dogovorili smo, zajedno sa resornim ministarstvom, da jedino škole u Bileći danas obustave nastavu, a procjena je bila da Trebinje i ostali gradovi istočne Hercegovine imaju normalan nastavni proces", kazao je Nadaždin, dodajući da ni među učenicima ni među nastavnicima nema panike, a same škole nisu prijavile ni oštećenja, osim nekoliko polomljenih stakala u Gacku.

Podsjetivši da su odmah nakon što se osjetio zemljotres, u "Hidroelektranama na Trebišnjici" izvršen vanredna mjerenja, Dragan Brnjoš iz Službe za integralno upravljanje vodama u HET-u, istakao je da su svi instrumenti pokazali normalno stanje.

"Sva mjerenja su pokazala da nema nikakvih odstupanja, tako da su svi objekti, odnosno Trebinje 1 i Trebinje 2, a pitanju su dvije brane – Grančarevo i Gorica, u potpunosti pod kontrolom, a mi i dalje nastavljamo sve da pratimo i vršimo odgovarajuće analize", pojasnio je Brnjoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije