Gradovi

Stanari spasili sokola slomljenog krila

Stanari spasili sokola slomljenog krila
Foto: N.N. | Stanari spasili sokola slomljenog krila

TREBINJE - Stanovnici jedne stambene zgrade u Hercegnovskoj ulici u Trebinju uhvatili su proteklog vikenda u haustoru mladog sokola i predali ga Veterinarskoj ambulanti "Anima Vet", jer je bilo očigledno da je povrijeđen.

"Ko zna odakle je doletio? Možda iz lovišta Bijela gora, jer nesavjesni lovci tamo, ali i u svim drugim trebinjskim lovištima ubijaju sve što stignu, bez obzira na lovostaj i bez obzira što je ovo mlada ptica, na koju je, mislim, stalni lovostaj", rekao nam je jedan stanar zgrade.

Kaže da je bilo očigledno da je ptica iscrpljena, ali se žestoko branila, pa joj nisu mogli prići, zbog čega su pozvali pripadnike lokalne firme "Ekologija i bezbjednost", pri kojoj djeluje i Civilna zaštita, te su oni sokola uhvatili u dvije mrežaste vreće i odnijeli u "Anima Vet".

"Na ovoj se ptici tačno vide one osobine koje njena vrsta ima jer se, iako slomljena krila i poprilično iznemogla, borila što bi se u ovim krajevima reklo - kao pravi soko. Jedva smo ga uhvatili u mrežaste vreće i predali stručnjacima, koji će mu sanirati povrede", kaže Mišo Pamučina iz ekipe Civilne zaštite.

Veterinari iz Veterinarske stanice "Anima Vet" su mladog sokola prihvatili, ali im je žao što mu nisu mogli obezbijediti barem veći kavez, svjesni da je u pitanju ptičja vrsta koja je navikla na širinu, pa i u ovom kavezu mladi soko širi svoje zdravo krilo i pokazuje snagu i gordost, koja je svojstvena njegovoj vrsti.

"Slomljeno mu je desno krilo i morali bismo ga staviti pod anesteziju da mu to saniramo, ali ćemo najprije probati da ga dan ili dva dobro hranimo, kako bi ojačao, a onda da mu stavimo neku udlagu, kako bismo riješili problem", kaže Stefan Marković, doktor veterinarske medicine iz ove ambulante.

On ocjenjuje da je ptica vrlo mlada, sa nepunih godinu dana, a ovaj lom mu se mogao desiti od udara: ili je lovio drugu pticu, ili je i sam bio lovina.

Soko je, kažu u "Anima Vetu", najprije počeo da jede meso, a onda se možda prepao kaveza i ljudi oko njega pa je kasnije jeo manje.

Neizvjesno je koliko će ostati u ovoj ambulanti jer će i sanacija njegovog krila zavisiti od toga kada će ojačati.

Veterinari "Anima Veta", međutim, vjeruju da će mu brzo uspjeti sanirati povredu i da će mlada kost prerasti, kako bi ga pustili ponovo na slobodu, za kojom je očigledno koliko čezne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije