Gradovi

Pratite nas na Google news

Stanovnicima Kantona Sarajevo olakšano nabavljanje oružja

Stanovnicima Kantona Sarajevo olakšano nabavljanje oružja
Foto: Ilustracija | Stanovnicima Kantona Sarajevo olakšano nabavljanje oružja
N.N.

SARAJEVO - Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo podržali su na današnjoj sjednici, uz 25 glasova "za" i pet "suzdržanih", izmjene i dopune Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, predlagač zakona, pojasnio je da su otklonjene barijere i prepreke koje su postojale u ranijem zakonu, a koje se odnose na ostvarivanje prava građana na nabavljanje, nošenje i držanje oružja i municije.

"Prije svega, građani će sada moći provesti praktičnu obuku, a prema ranijem zakonu to nisu mogli uraditi jer nijedno društvo na području Kantona Sarajevo nije ispunjavalo uslove koji su bili predviđeni tim zakonskim rješenjem. Bez provođenja praktične obuke nije moguće izdati odobrenje za nabavku oružja građanima koji su podnijeli zahtjev i ispunjavaju zakonom propisane uslove", rekao je Katica.

Prema njegovim riječima, svaki građanin koji posjeduje oružje do sada je morao nakon deset godina dostavljati ljekarsko uvjerenje nadležnoj policijskoj upravi, u suprotnom bi mu oružje bilo oduzeto.

"Građani jednostavno zaborave da je proteklo deset godina i ne dostave ljekarsko uvjerenje, a oružje im zbog toga bude oduzeto. U izmjenama smo naveli da se građani, prije nego što im se oružje oduzme, obavijeste kako je potrebno da novo ljekarsko uvjerenje dostave nadležnoj policijskoj upravi. Također, preciznije je definiran naziv oružnog lista te sada nosi naziv oružni list za držanje i nošenje oružja i tako su otklonjene sve dileme u koju svrhu se oružje posjeduje. Prilikom nabavke municije građani o tome neće više morati obavještavati nadležnu policijsku upravu, već će to biti obaveza prodavača oružja na području KS. Na ovaj način smo nastojali otkloniti sve prepreke zbog kojih građani nisu mogli ostvariti svoja prava", istakao je Katica.

Zakonom je, prema njegovim riječima, preciziran i način dobijanja odobrenja za osnivanje civilnog strelišta, a što je od izuzetnog značaja i za proces provođenja praktične obuke u rukovanju oružjem kao jednog od posebnih uslova za dobijanje odobrenja za nabavljanje oružja.

"Ovo je bio i osnovni razlog pokretanja izmjena i dopuna zakona jer trenutno na području Kantona Sarajevo nije moguće izdati odobrenje za nabavku oružja zato što niko nema dozvolu izdatu od policijske uprave za obavljanje praktične obuke, a kao razlog se navodi da nijedno strelište nema upotrebnu dozvolu", rekao je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U odnosu na raniji, novina u ovom zakonu je i što će sada fizičke osobe, koje bez opravdanog razloga nose hladno oružje na javnim mjestima, vjerskim okupljanjima, u ugostiteljskim objektima, obrazovnim ustanovama i na drugim javnim mjestima biti kažnjene novčanom kaznom od 1.000 do 2.000 KM.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije