Gradovi

Šteta od poplave u Sanskom Mostu 1,9 miliona KM

Šteta od poplave u Sanskom Mostu 1,9 miliona KM
Foto: Vladimir Stojaković | Šteta od poplave u Sanskom Mostu 1,9 miliona KM

BANJALUKA, SANSKI MOST - Šteta od poplave koja je prije nekoliko dana pogodila Sanski Most preliminarno je procijenjena na 1,9 miliona maraka, objavila je lokalna komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

Prema dostupnim podacima, poplavama je bila zahvaćena površina od preko 1.000 hektara, a šteta je evidentirana na 21 stambenom objektu i velikom broju pomoćnih i privrednih objekata. Najviše je štete u poljoprivrednoj proizvodnji, budući da je pod vodom bilo preko 900 hektara zemljišta zasađenog različitim poljoprivrednim kulturama. Šteta na privrednim objektima procijenjena je na 80.000, a na lokalnoj putnoj infrastrukturi iznosi oko 400.000 maraka.

U pomenutoj komisiji kažu kako se radi o preliminarnoj procjeni, a u narednim sedmicama oblaziće poplavljena područja te evidentirati konkretnu štetu na terenu. Inače, situacija na području sanske općine potpuno se normalizovala nakon što su se Sana i njene pritoke povukle u svoja korita.

Redovne mjere odbrane od poplava ukinute su u petak u Kostajnici, Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, jer je vodostaj Une bio u konstantnom padu. U blagom porastu bili su još vodostaji Save i Drine u Semberiji.

Situacija u poplavljenim područjima u FBiH u petak je bila znatno povoljnija, jer su se nivoi rijeka smanjivali, a građani su, kao i u ostatku BiH, ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, dok su komisije na tereni utvrđivale štetu.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da su formirane tri komisije za popis štete na objektima, infrastrukturi i u poljoprivredi.

Naveo je da je u Novom Gradu bilo zaplavljeno 36 objekata, oštećeni su brojni makadamski putevi i evidentirano je više klizišta, od kojih su dva na putevima Svodna - Brezici i Rudice - Latinović Brod.

Šteta pričinjena tokom poplave na infrastrukturi u opštini Kostajnica, prema preliminarnim procjenama, iznosi 1.500.000 KM, rekao je načelnik opštine Drago Bundalo.

"Utvrdili smo da su poplavljeni pomoćni objekti i podrumi u 20 domaćinstava, dok je voda ušla u tri kuće. Teško je procijeniti dok Komisija za procjenu štete ne završi posao, ali šteta na infrastrukturi je evidentna", rekao je Bundalo.

S obzirom na to da se voda u opštini Dvor povukla, nastava u školama biće nastavljena u ponedjeljak, 20. maja.

Učenici poplavljene područne škole u Gomjenici, kod Prijedora, od ponedjeljka će nastavu pohađati u matičnoj Osnovnoj školi "Branko Ćopić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije