Gradovi

Stigla voda za stanovnike rubnih područja Banjaluke i Prijedora

Stigla voda za stanovnike rubnih područja Banjaluke i Prijedora
Foto: N.N. | Stigla voda za stanovnike rubnih područja Banjaluke i Prijedora

BANJALUKA, PRIJEDOR - Fabrika vode, glavno postrojenje vodovodnog sistema "Crno vrelo", koje treba da riješi vodosnabdijevanje za 20.000 stanovnika sa rubnih područja Banjaluke i Prijedora danas je puštena u probni rad.

Fabriku vode, danas su pustili u probni rad gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Radojičić je rekao da je ovo istorijski dan za mnoge mještane Banjaluke i Prijedora jer je završetak fabrike posao koji se čekao više od jedne decenije.

"Danas je završena fabrika vode, sa modernim postrojenjem koje je potpuno automatizovano i proizvodi pitku vodu za 4 planirana podsistema", kazao je Radojičić i dodao da se u Banjaluci već radilo na prvom podsistemu, i da je ove godine kroz emisiju obveznica obezbjeđeno nešto više od milion KM i radi se na tri kraka podsistema Zvijezda.

"Prvi koji mogu tražiti priključak su stanovnici koji su na kraku prema Dedića Lokvi", istakao je Radojičić.

Dodao je da je do sada u "Crno Vrelo" uloženo preko 10 milona KM.

Đaković je izrazio zadovoljstvo sto je primarni i sekundarni vodovodni sistem na području Omarske i okolnih sela konačno napunjen vodom.

"Završili smo primarni cjevovod prema Prijedoru i sekundarnu mrežu, ali nismo mogli graditi tercijalnu mrežu dok sistem ne bude potopljen vodom. Raspisali smo tender za nastavak tercijalne mreže i kućnih priključaka i čekamo kada će mještani oko Omarske i okolnih sela moći konačno da puste vodu iz svojih česmi", rekao je Đaković.

Mještani kažu da je, iako su na izgradnju ove fabrike čekali duže od 10 godina, nabitnije da je ona konačno završena.

"Duže od decenije imamo problem s vodom. Dosta mještana u Pervanu ima stoku i zbog njih stalno moramo dovoziti, ali uskoro se više nećemo morati brinuti za to", rekao je jedan mještanin Pervana.

Realizacija projekta "Crno vrelo" na području grada Banjaluka počela je 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije