Gradovi

Stiže voda za trebinjske oranice

Stiže voda za trebinjske oranice
Foto: N.N. | Stiže voda za trebinjske oranice

TREBINJE - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Boris Pašalić razgovarao je sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem i predstavnicima Svjetske banke o postojećim i budućim zajedničkim projektima, među kojima je najvažniji projekat navodnjavanja oranica u ovom dijelu Srpske, koji će po okončanju biti vrijedan 11 miliona maraka.

"Već je obezbijeđeno blizu šest miliona i pripremljena je infrastruktura za navodnjavanje oko 850 hektara površina na području ovog grada, a danas smo razgovarali o novom projektu, odnosno aneksu postojećeg projekta koji će podrazumijevati dodatnih pet miliona maraka, na koji bi se način zaokružio cjelokupan projekat navodnjavanja od 2.000 hektara zemljišta", objasnio je Pašalić.

Ministar je podsjetio da su završeni sistemi za navodnjavanje u Bijeljini, Pelagićevu, Bratuncu, a rade se sistemi u Trebinju i Ljubinju, dok su urađeni projekti za sisteme u Kozarskoj Dubici, Srebrenici i sl.

Predstavnica Svjetske banke Merien Šerman je, nakon obilaska novih pumpnih stanica za navodnjavanje u Trebinju, istakla da se na licu mjesta uvjerila u veliki značaj ovog projekta. Ona je rekla da  je Svjetska banka u cjelokupan projekat u BiH uložila 40 miliona dolara.

Idejni tvorac ovoga sistema Duško Vujović je pojasnio da se cjelokupan sistem sastoji od tri faze, od kojih finansiranje Svjetske banke pokriva samo prvu, što podrazumijeva devet i po kilometara cjevovoda, dvije pumpne stanice, rezervoar za vodozahvat Zupci, dok drugu fazu, od pet kilometara distributivnog cjevovoda i 25 kilometara sekundarne mreže,  finansiraju Gradska uprava i HET, dok će treća faza, u kojoj se širi sekundarna mreža, podrazumijevati vodosnabdijevanje Zubačkog platoa, sela Mrkonjići, Gomiljani i Mosko.

Na ovaj će način, uključujući prethodne projekte, Trebinje imati preko 60 odsto obradivih površina pod sistemom navodnjavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije