Gradovi

Stotine volontera čistile Tuzlu od smeća

Stotine volontera čistile Tuzlu od smeća
Foto: N.N. | Stotine volontera čistile Tuzlu od smeća

TUZLA- Akcija pod nazivom „Tuzla čisti“ u sklopu projekta čišćenja ilegalnih deponija otpada “Let's do it – Očistimo zemlju za jedan dan” danas je održana u gradu soli uz brojne učesnike.

Akcija je dio svjetske kampanje „World Cleanup Day“ koja se provodi u 180 zemalja širom svijeta te okuplja više od 380 miliona volontera. Projekat je u BiH počeo 2012.godine. Do sada je u čišćenju deponija i sadnji drveća učestvovalo oko 200.000 građana  koji su očistili više od 13.000 tona otpada i zasadili oko pola miliona sadnica drveća.

„ Na području grada Tuzle smo 2012.godine zatekli izuzetno kritično stanje kada je u pitanju zaštita okoline. Grad Tuzla imao je veliki problem sa ilegalnim deponijama smeća koje su se nalazila u blizini naših šetališta i kuća. Deset godina poslije imamo situaciju da neke lokacije izbacujemo iz naših aktivnosti te se širimo na rubne mjesne zajednice“, pojasnio je Amar Kavgić, koordinator projekta.

 Do sada je u Tuzli očišćeno preko 300 tona raznog otpada koje je čistilo više od 10.000 volontera svih starosnih skupina.

Terenska akcija Let’s Do It – očistimo zemlju za jedan dan“  deceniju okuplja sve građane, a posebno mlade ljude, spremne da sebi osiguraju ljepšu i čišću budućnost ali i da skrenu pažnju na ilegalne deponije i nemaran odnos građana prema prirodi. 

„  Mi se trudimo što više očistiti ali dio građana nesavjesno odlaže svoj otpad. Mi pored terenske akcije čišćenje, imamo i edukacije, odnosno malu školu ekologije baš iz razaloga da bi najmlađe od početka osvjestili“, rekla je Kanita Salihović, izvršna koordinatorica projekta .

 Više od 700 volontera čistilo je pet lokacija danas  i broj zainteresovanih za ovu kakicju, svake godine je veći.

U sklopu kampanje radi se i ekološki film o proteklih deset godina koji će govoriti o svim ekološkim problemima na podrušju Grada Tuzle i BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije