Gradovi

Studenti i građani u odbrani biblioteke

Studenti i građani u odbrani biblioteke
Studenti i građani u odbrani biblioteke

Oko 100 građana Sarajeva okupilo se danas u hladnim prostorima Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH kako bi podržali ovu instituciju koja je ostala bez grijanja i prijeti joj zatvaranje.

Oni su sa ovog skupa uputili protest vlastima BiH i Federacije BiH.

Pod simboličnim motom "Minut do 12" jučer su svoj glas protiv zatvaranja NUB BiH i još šest kulturnih institucija od značaja za državu dali predstavnici Univerziteta u Sarajevu, te kulturni i naučni radnici, a među okupljenima bilo je i studenata, korisnika ove biblioteke.

U sali biblioteke mogli su se vidjeti i studentski transparenti "U svijetu kultura u BiH???", te "Knjiga, prošlost, sadašnjost budućnost".

Ismet Ovčina, direktor NUB BiH, podsjetio je šta sve baštini ova institucija i koliko je ona važna za građane BiH.

"Odlučili smo da vrata naše ustanove otvorimo za najnužnije potrebe studenata i naučnih radnika. Sigurni smo da će biti teško jer prostori su hladni", objasnio je Ovčina.

Rekao je da 2011. godine nisu dobili ni feninga od Ministarstva civilnih poslova BiH, te da u četiri prethodne godine niko iz tog ministarstva nije došao da posjeti biblioteku i informiše se o njenom radu.

Faruk Čakovica, rektor Univerziteta u Sarajevu, kazao je da se i 20 godina poslije rata ruši sve ono što označava i simbolizuje državu BiH.

Ljubica Ostojić, književnica,  kazala je da je došla da podrži biblioteku zbog toga što je emotivno vezana za ovu instituciju.

"Ne interesuje me politika, interesuje me biblioteka. Ne znam da li je 'minut do 12' ili je taj čas odavno prošao. Moramo spasiti biblioteku. To je naša dužnost, jer ona i muzeji potrebni su nama, ali i budućim generacijama koje će doći", poručila je Ostojićeva.

Dok su u prostorijama NUB BiH protestovali, konceptualni umjetnik Damir Nikšić je u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH izveo performans sa sedam snježnih kugli koje označajavaju sedam kulturnih institucija koje zbog nebrige vlasti propadaju.

Nikšić je napravio sedam kugli snijega, poput slastičara ih ubacio u kornete i simbolično poredao po jednom od stećaka u dvorištu Zemaljskog muzeja u kojem se, pored stećaka, nalazi i jedan od najljepših i najdragocjenijih botaničkih vrtova u ovom dijelu Evrope.

Nakon prvog dijela performansa, među ostacima Rimske imperije Nikšić je otpjevao tugaljivi "Bluz za muzej" s refrenom "Ne mijenjaj drevno za dnevno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije