Gradovi

Studenti i profesori čistili kampus u Tuzli

Studenti i profesori čistili kampus u Tuzli
Foto: Nataša Tadić | Studenti i profesori čistili kampus u Tuzli

TUZLA - Povodom održavanja Festivala mladih u Tuzli, Univerzitet u Tuzli organizovao je danas akciju čišćenja kampusa u Solini kako bi se studentima, sadašnjim i budućim generacijama, uljepšao vanjski dio kampusa za boravak tokom studiranja.

Akcija je obuhvatila uređenje zelenih površina, farbanje klupa i rasvjete, sadnju čempresa i cvijeća te postavljanja kanti za odlaganje smeća. Na akciju su pozvani mladi, studenti, profesori ali i Vlada TK.

"Akcija čišćenja kampusa je tradicionalni događaj na Univerzitetu. Priča o kampusu traje jako dugo. Današnja akcija se razlikuje od prethodnih po tome što je dala akcenat na kampus kao resurs Univerziteta,  grada Tuzle, TK i BiH", rekla je Vesna Bratovčić, prorektorka za međuuniverzitetsku saradnju.

Ova radna akcija realizuje se u okviru Festivala mladih u saradnji s kompanijom "Eko-život", Radio Kameleonom i Studentskim parlamentom Univerziteta u Tuzli.

"Uređujemo park kao centralni dio kampusa Univeziteta. Obezbijedili smo sadnice hortenzije, floksa i čempresa, potreban alat i materijal za obnovu klupa i rasvjete te osam korpi za odlaganje otpada. Naredne sedmice ide akcija košenja trave  u voćnjaku koji se nalazi uz laboratoriju Mašinskog fakulteta", pojasnila je Adisa Bajramović, predstavnica kompanije "Eko-život" Tuzla, koja upravlja ambalažnim otpadom.

Podršku akciji dala je i Vlada Tuzlanskog kantona iz koje su kazali da je to simbolični čin ali da se šalju dvije poruke.

"Jedna je da je Vlada odlučna da stane iza projekta koji postoji deset godina, da ga pozicionira kao jednog od najznačajnih generacijskih projekata koji će mladim ljudima stvoriti uslove najkvalitetnijeg obrazovanja, zadržati mlade i privući druge mlade ljude ovdje", rekao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Druga poruka, nastavlja on, je ta da akademska zajednica, mladi ljudi i Vladin sektor, odlučno zajedno grade budućnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije