Gradovi

"Stvaramo zdrave navike": Svjetski dan voda obilježen u Modriči

"Stvaramo zdrave navike": Svjetski dan voda obilježen u Modriči
Foto: N.N. | "Stvaramo zdrave navike": Svjetski dan voda obilježen u modriči

Članice NESTRO Grupacije, "OPTIMA Grupa" d.o.o. Banja Luka i "Rafinerija ulja Modriča" a.d. Modriča, nizom aktivnosti u okviru projekta "Stvaramo zdrave navike" obilježile su Svjetski dan voda u Modriči.

Tim povodom za grupu učenika OŠ "Sutjeska" i OŠ "Sveti Sava" organizovan je obilazak pogona za prečišćavanje voda, a održana je i edukativna prezentacija na temu: "Priroda za vodu".

Učenici su sa pažnjom ispratili prezentaciju, a sa znatiželjom prisustvovali eksperimentu u laboratoriji i provjeri tvrdoće vode, te istakli da su hemijske analize, opremljenost laboratorije, obilazak pogona za prečišćavanje vode i bunara nadogradnja do sada stečenog znanja.

Interesantan dio prezentacije bio je kako očistiti vodu od nečistoća.

"Upravo u ovom segmentu Rafinerija ulja Modriča u prethodnoj godini investirala je više od 100.000 KM za tretman otpadnih voda, kako bi one prije ispuštanja u prirodni recipijent, rijeka Bosna bila čista i kako u njoj ne bi bilo zagajućih materija", pojasnila je Dragana Mitrović, rukovodilac sektora zaštite na radu i zaštite životne sredine Rafinerije ulja Modriča. 

"Uloženo je u novi pjeskolov i analizator ulja čime se koncentracija ulja smanjuje i prati prije ispuštanja u rijeku Bosnu", rekla je Mitrović.

U periodu od 2010-2017. godine u oblasti zaštite životne sredine Rafinerija ulja Modriča realizovala je 20 projekata koji su imali pozitivan uticaj na ekologiju (smanjenje zagađenja reipijenta rijeke Bosne, vazduha, nivoa buke, potrošnje opasnih hemikalija, električne energije itd.)

Ukupna suma investiranih sredstava u tom periodu, u projekte i aktivnosti direktno vezane za unapređenje ekologije, iznosi više od 1.620.000 evra.

Poslije edukativnog djela, NESTRO Grupacija je provela i niz ekoloških aktivnosti u cilju obilježavanja Svjetskog dana voda.

Već drugu godinu za redom predstavnici NESTRO Grupacije uređuju izletišta pored rijeke Bosne. Ovaj put donacija je omogućila uređenje ribolovačke kuće u mjestu Botajica.

U rijeku Bosnu, uz prisustvo članova sportskog ribolovačkog društva iz Modriče, ispušteno je 100 kilograma konzumnog šarana u cilju obnavljanja ribljeg fonda ove rijeke.

U klubu ističu da je ova donacija, koja se realizuje već drugu godinu zaredom od velikog značaja.

"Stvaramo zdrave navike" moto je pod kojim NESTRO Grupacija provodi ekološke, sportske i druge aktivnosti, a u zajedničkom interesu kompanije i lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije