Gradovi

Supervizori će kontrolisati biračke odbore u Doboju

Supervizori će kontrolisati biračke odbore u Doboju
Foto: N.N. | Supervizori će kontrolisati biračke odbore u Doboju

DOBOJ - Samo tri biračka mjesta od 89 na kojima će biti održani ponovljeni izbori dobila su nove lokacije za glasanje, dok za promjenu ostalih biračkih mjesta nema uslova jer je većina u školama.

Postupajući po instrukciji CIK BiH, Gradska izborna komisija Doboj je provjerila uslovnost prostorija u kojima su Dobojlije glasale 15. novembra, i ono što je bilo moguće da promijene, kažu, to je i učinjeno.

"Sa Pijeskova dva biračka mjesta u ZEV-u će biti na Saobraćajnom fakultetu i biračko mjesto FK Željezničar će biti takođe na Saobraćajnom fakultetu. To su jedine lokacije koje imamo. Drugih prostora mi nemamo na raspolaganju, uglavnom u 90 odsto slučajeva su škole i domovi kulture", kazao je Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj.

"Sigurno ima više od tri koja treba da budu promijenjena i da se nađe adekvatniji prostor. Za tri znam i ja da ne valjaju... Ljuti smo mi i na CIK, trebalo je da smijeni Paleksića jer ko je odgovoran za 89 biračkih mjesta i nepravilnosti na tim biračkim mjestima", kaže Darko Pijunović, predstavnik Narodnog pokreta "Banjaluka zove".

Iz GIK-a je najavljeno da će sljedeće sedmice biti izvršena obuka za nove članove i predsjednike 89 biračkih odbora jer svi oni koji su izbore sprovodili 15. novembra taj posao neće moći obavljati 21. februara. 

"Njihovi zamjenici će biti imenovani, odnosno zatražićemo od političkih subjekata da predlože nove članove i zamjenike. Pozivam sve političke subjekte koji su registrovani za izbore, a oni su nama svi ravnopravni, da pošalju svoje članove u biračke odbore, da pošalju svoje članove za zamjenike, da ne dovode GIK u situaciju da mi moramo imenovati i popunjavati jer svi birački odbori treba da budu popunjeni", naveo je Paleksić te istakao da ponovljene izbore sprovodi GIK uz superviziju CIK-a i njegovih službenika.

Supervizori će kontrolisati ispravnost rada biračkih odbora, odnosno da li se izborni proces sprovodi prema zakonu i instrukcijama CIK-a, kaže Stefan Gavrić, predsjednik Mladih PDP-a, te dodaje da će pored njih i posmatrači pratiti glasanje i paziti na regularnost, što im je, kaže, 15. novembra bilo onemogućeno.

"Ja sam detaljno pročitao instrukciju za sprovođenje izbora u Doboju i jasno je naznačeno da će supervizori vršiti kontrolu nad izbornim procesom. Dakle, tačno je to da će birački odbori raditi svoj dio posla i sprovoditi izbore, ali će supervizori biti tu da prate da sve što oni rade bude po propisima i po zakonima, i bilo šta da oni pokušaju da urade mimo propisa i zakona, siguran sam da će supervizori reagovati i da neće dopustiti da se tako nešto radi, a što, nažalost, nije bio slučaj na prethodnim izborima", rekao je Gavrić.

Paleksić je pozvao političke subjekte na saradnju i da se uzdrže od teških riječi i optužbi tokom kampanje, te istakao da neće dozvoliti narušavanje javnog reda i mira, a svima će, kaže, biti dozvoljeno da posmatraju izbore.

Na ponovljenim izborima na 89 biračkih mjesta pravo glasa ima 50.615 Dobojlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije