Gradovi

Svaku uskraćenu marku pokušaće dobiti tužbom

Svaku uskraćenu marku pokušaće dobiti tužbom
Foto: N.N. | Svaku uskraćenu marku pokušaće dobiti tužbom

DOBOJ - Svaku marku koja im je godinama uskraćivana iz gradskog budžeta, Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila pokušaće da dobije tužbom protiv grada Doboja.

Ova organizacija je krajem 2017. izbačena iz budžeta, ali je svih prethodnih godina i kada je za nju bio planiran novac dobijala dio sredstava koja joj pripadaju, ali je, tvrde, na kraju godine predstavljano drugačije.

"Mi smo dobili 39.090 KM za pet godina, a trebalo je da nam bude isplaćeno 120.500 KM", kaže Dragomir Jović, predsjednik ove organizacije, te tvrdi da su njihove pare preusmjerene stranačkim udruženjima.

Svako ima pravo da tuži, poručuje Slobodan Vasiljević, odbornik vladajućeg PDP-a, koji je, ipak, uvjeren da će grad s obzirom na to da su organizacija od značaja imati sluha za kategoriju stanovništva koju okupljaju.

"Treba da se pronađe način, da li rebalansom budžeta ili nekako drugačije, da se obezbijedi finansiranje ovog udruženja", kazao je Vasiljević, jedan od rijetkih iz vladajuće strukture koji je pristao da govori na ovu temu.

Odnos lokalne vlasti prema organizaciji koja okuplja porodice poginulih koje su najviše dale za Doboj je u najmanju ruku sramotan, smatra Srđan Todorović, odbornik SP-a, te dodaje da to traje godinama.

"Ja sam kao odbornik u Skupštini grada jedno vrijeme bio predsjednik Komisije za boračka pitanja. Nakon mog insistiranja da u rad ove komisije, odnosno raspodjelu sredstava, budu uključeni predstavnici Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila i Boračke organizacije, na inicijativu gradonačelnika Skupština je ukinula postojanje te komisije", izjavio je Todorović.

Članovi Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila su odluku o izbacivanju iz budžeta okarakterisali kao neprijateljsku, te dodali da sredstva koja bi oni dobili sada koriste podobniji.

"Jedno od tih udruženja je sada umjesto nas ubačeno u budžet, i ono ima jednog zaposlenog, a budžetom im je predviđeno 100.000 KM", naveo je Dragomir Jović.    Zvanično, nikad iz Gradske uprave nije obrazloženo zašto su uskratili sredstva, ali je svojevremeno poručeno da s obzirom na to da im je Vlada RS dala status od posebnog značaja, ona treba da ih i finansira, ili da za svoj rad koriste pare namijenjene Boračkoj organizaciji, u kojoj kažu da ne mogu finansirati drugu organizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije