Gradovi

Šveđani traže rezultate za novac uložen u Mostar

Šveđani traže rezultate za novac uložen u Mostar
Foto: Ilustracija | Šveđani traže rezultate za novac uložen u Mostar

MOSTAR - Ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg boravio je danas u Mostaru povodom dodjele sertifikata prvoj generaciji studenata iz softvera Pipestres, a tom prilikom je kritikovao mostarske vlasti zbog raspolaganja novcem koji je Švedska donirala ovom gradu.

"Nažalost, moram se osvrnuti na stvari koje nemaju veze s ovim projektom, a to je izgradnja kolektora otpadnih voda u Mostaru, u koji je Švedska investirala šesnaest miliona KM. Taj novac su sredstva švedskih poreskih obveznika, a Švedska želi da vidi rezultat za novac koji je uložila", oštro je kazao Hagelberg.

Švedski ambasador kazao je i kako se lokalni političari moraju hitno angažovati kako bi se zavšili radovi na projektu kolektora. 

Ambasador je dodao da radovi apsolutno kasne, da je sve davno trebalo biti pušteno u pogon i da je sve veoma iritirajuće za švedske poreske obveznike.

"Investirali smo novac u nešto što još ne funkcioniše. Tehnički je sve gotovo, ali problemi su očigledno političke prirode. Ne bih ulazio u detalje, ali očekujem da se stvar riješi što prije, jer je nepristojno prema švedskim poreskim obveznicima da to stoji van funkcije", rekao je Hagelberg, naglasivši da Šveđani godišnje u Bosnu i Hercegovinu u prosjeku ulože sedamnaest miliona KM, prenosi "Klix.ba".

Radovi na kolektoru otpadnih voda, kapitalnom projektu Grada Mostara, krenuli su u ljeto 2015. godine, a praćeni su velikim saobraćajnim gužvama, probijanjem rokovima, žaljenjem na lošu projektnu dokumentaciju itd.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije