Gradovi

Sveštenici rasuti po svijetu darovali časnu trpezu

Sveštenici rasuti po svijetu darovali časnu trpezu
Foto: N.N. | Sveštenici rasuti po svijetu darovali časnu trpezu

MOSTAR - Nekoliko sveštenika koji su služili u Hercegovini ili su porijeklom iz Hercegovine, a sada su sveštenoslužitelji na različitim stranama svijeta, darovali su Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru časnu trpezu.

Mostarski paroh, otac Radivoje Krulj, kaže da je inicijativa i ideja potekla od sveštenika Milana Unkovića iz Las Vegasa, uz blagoslov episkopa Dimitrija, te da su sveštenici dali svoje priloge za izradu i ugradnju časne trpeze za ovaj katedralni hram Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. 

"Neizmjernu blagodarnost dugujemo episkopima Grigoriju (Duriću) i Siluanu (Mrakiću), kao i sveštenicima Vladislavu Šipovcu, Strahinji Janjiću, Zoranu Saviću, Zoranu Aleksiću, Stanislavu Duriću, Vuku Milišiću, Milanu Unkoviću, Ljubiši Brnjošu, Borisu Čoloviću, Goranu Spaiću, Zoranu Iliću, Danilu Radmiloviću, Vasiliju Brboriću,  Nenadu Kalemu, Milovanu Glogovcu, Lazaru Manigodi, Milutinu Andriću, Siniši Šarencu, Mihajlu Andriću i đakonu Nemanji Kalemu", nabraja otac Radivoje.

Podsjetivši da je projekat časne trpeze uradila Jelena Jeftić iz Beograda, u saradnji s projektantskom kućom "Restauro" iz Sarajeva, Krulj navodi da su svi radovi na časnoj trpezi završeni i čeka se da se urade malteri, pa će se onda ugrađivati.

Izradom časne trpeze se polako prelazi na obnovu unutrašnjosti hrama, jer su grubi radovi, koji su trajali desetak godina, nedavno okončani postavljanjem pozlaćenog krsta od tri i po metra na zvonik, što je posljednji u nizu planiranih sedam pozlaćenih krstova.

"Ovih dana se skida i skela koja je bila preostala još samo na zvoniku, tako da će, nakon gotovo tri decenije, ovaj hram zablistati svojim nekadašnjim sjajem, što je od velikog značaja za cio grad Mostar, a posebno za Srbe u dolini Neretve", kaže otac Radivoje. 

Nakon ove prve faze slijedi druga, uređenje eneterijera, ukrašavanje hrama iznutra, dok je treća faza uređenje partera, gdje je predviđeno da se uradi i podzemna garaža sa oko 150 parking mjesta, kao i sanacija velikog potpornog zida prema putu, te suvenirnica, kapija, prilaz crkvi.

Građevinski radovi su koštali oko osam miliona maraka, ali preostale dvije faze neće ni približno koštati toliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije