Gradovi

Traže da se vrati novac od ljekarskih uvjerenja

Traže da se vrati novac od ljekarskih uvjerenja
Foto: N.N. | Traže da se vrati novac od ljekarskih uvjerenja

TUZLA - Udruženje "Zemlja djece" Tuzla juče je pokrenulo online peticiju pod nazivom "Vratimo duplo naplaćena sredstva i preusmjerimo za roditeljsku kuću za djecu oboljelu od raka". Građani će peticiju moći potpisati i na nekoliko štandova u Tuzli.

Izdavanje ljekarskih uvjerenja za potrebe upisa djece u predškolski odgoj i osnovnu školu je usluga koja se pruža u okviru primarne zdravstvene zaštite i koju je finansirao Zavod zdravstvenog osiguranja TK po osnovu ugovora sa domovima zdravlja.

"Ipak, pojedini domovi zdravlja na području TK, uključujući i Dom zdravlja Tuzla, naplaćivali su ovu uslugu od roditelja u iznosu od osam KM, odnosno 8,40 KM, što nije praksa u drugim kantonima", tvrde u Udruženju "Zemlja djece" Tuzla.

Ovom udruženju su se obratile škole u ime socijalno ugrožene djece čiji roditelji nisu imali novac za taj dokument, pa je Udruženje u nekoliko navrata platilo ili tražilo oslobađanje od plaćanja.

"Dublja analiza je pokazala da se ovdje ne radi samo o kršenju prava djeteta, već i o duploj naplati zdravstvene usluge koja se već pruža u okviru primarne zdravstvene zaštite osiguranih lica", kazala je Mirsada Bajramović, direktorica Udruženja "Zemlja djece" Tuzla.

Ovo udruženje je uputilo inicijativu Gradskom vijeću i gradu Tuzli, kao osnivaču Doma zdravlja Tuzla, Ministarstvu za ljudska prava BiH te Zavodu zdravstvenog osiguranja TK da se ova praksa prekine.

Koliko novca su zaradili Dom zdravlja Tuzla i ostali nema tačnih podataka.

"U izvještaju Doma zdravlja nema podataka koliko je novca naplaćeno od uvjerenja, ali jednostavna računica broja djece koja su uključena u predškolske ustanove i broja djece koja su uključena u osnovno obrazovanje samo u gradu Tuzli govori da se tu radi o oko 3.000 djece, pa pomnožite to sa osam KM - radi se o najmanje 24.000 KM na godišnjem nivou. Za područje cijelog TK, onda je to oko 60.000 maraka koje su roditelji platili, a ta sredstva je već platio Zavod na osnovu ugovora kojeg sa njim imaju zdravstvene ustanove", ispričala je Bajramovićeva.

Dodala je da se novac zarađen od uvjerenja prebaci kao donacija za izgradnju roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka u Tuzli.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK potvrdili su da je vađenje ljekarskog uvjerenja već plaćeno. Iz resornog kantonalnog ministarstva tvrde da je praksa naplate prekinuta prije mjesec dana. Komentarišući tvrdnje Udruženja "Zemlja djece", iz Doma zdravlja Tuzla su kratko odgovorili: "Obavještavamo vas da JZNU Dom zdravlja 'Dr Mustafa Šehović' Tuzla ne naplaćuje izdavanje ljekarskih uvjerenja za predškolsko obrazovanje i osnovnu školu".

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije