Gradovi

Trebinjac uspješno spojio novinarstvo i poljoprivredu

Trebinjac uspješno spojio novinarstvo i poljoprivredu
Foto: N.N. | Trebinjac uspješno spojio novinarstvo i poljoprivredu

TREBINJE - Trebinjac Manojlo Ćuk, osim što se decenijama uspješno bavi novinarstvom, poznati je proizvođač autohtonih hercegovačkih proizvoda.

Osim vina, meda, sira i pršuta, koje proizvodi, njegova majka, baba Olga, pravi nadaleko čuvenu, takozvanu babinu rakiju, od više desetina hercegovačkih ljekovitih biljaka i sve proda na kućnom pragu.

Ćuk, koji je proteklog vikenda i sam bio izlagač na Prvom festivalu hercegovačkih proizvoda "Herceg fest 2019" u Trebinju, gdje je posjetiocima rezao svoj domaći pršut, kaže da jeste pomalo rastrzan između grada, gdje ima kuću, i svog sela Veličani, gdje, kako priznaje, domaćinstvo još drži majka, iako joj je 85. godina.

"Proizvodim sve ono što je proizvodio moj djed, ili pokojni otac, dok su on i majka bili mnogo mlađi, jer sam tako navikao, a u našem selu, na obodu Popovog polja, uspijeva sve, iako je naročita potražnja za autohtonim hercegovačkim medom, vinom i domaćom smokvom, što su i viševjekovni osnovni proizvodi ovoga kraja", priča Ćuk.

Kaže da su mu vino i rakija dobri i, s obzirom na to da je njihova kuća na putu Trebinje - Ljubinje, dosta proizvoda proda i na kućnom pragu, zajedno s izvanrednim Trifunovim vinom, koje su zaštitili, kao i domaćom lozom rakijom.

Zanimljivo je da, za razliku od mnogih hercegovačkih vinara, koji sirovinu uvoze iz Makedonije, Manojlo Ćuk svaki grozd proizvede i ubere u svojim vinogradima, proizvodeći vino po staroj tehnologiji.

Kada je sezona radova u vinogradu, sezona berbe i gnječenja grožđa, vrcanja meda i ostalih obimnijih radova, u porodici Ćuk su, nastavlja priču dalje, svi mobilni, i žena, koja mu u svemu najviše pomaže, ali i djeca, koja su odmalena naučena da vole ove poslove.

Iako je novinarski posao težak i zahtjevan, Ćuk je svakog vikenda, sa suprugom, ali i djecom - na selu, jer pedesetak košnica pčela, vinograd od oko 3.000 čokota loze, kao i dodatni povrtarski radovi, zahtijevaju veliki i ozbiljan trud.

"Uvijek sam, naravno, na vezi sa svojim novinarima u gradu, jer imamo povjerenje jedni u druge i lako se dogovaramo, tako da se sve može uskladiti kada se hoće", kaže Ćuk, inače direktor Centra za informisanje i obrazovanje, u sklopu kojeg djeluju Radio Trebinje i "Glas Trebinja".

Ljubav prema selu proizvela je i najveći broj njegovih tekstova i ogroman broj reportaža iz svih trebinjskih sela, tako da u Trebinju gotovo da nema starijeg seoskog domaćina da ga nije lično upoznao i da za njega nema riječi hvale, što je Ćuku, kako reče na kraju, režući i nudeći nas pršutom, naročit kompliment...

Premijerno izdanje festivala

Prvi festival hercegovačkih proizvoda "Herceg fest 2019" u Trebinju održan je proteklog vikenda u Dučićevoj ulici, gdje je svoje proizvode izlagalo 17 proizvođača autohtonih proizvoda ovog podneblja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je obišao sve štandove, kaže da je glavna zamisao bila da sajam hercegovačkih proizvoda dodatno uveže i udruži proizvođače koji se bave poljoprivredom i turističkom djelatnošću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije