Gradovi

Trebinjci davali kapi života: Krv dao i gradonačelnik

Trebinjci davali kapi života: Krv dao i gradonačelnik
Foto: N.N. | Trebinjci davali kapi života: Krv dao i gradonačelnik

TREBINJE - Povodom 14. juna, Svjetskog dana dobrovoljnog darivanja krvi, u Trebinju je ovdašnje Društvo dobrovoljnih davalaca krvi organizovalo akciju darivanja najdragocjenije tečnosti, a položili su i cvijeće na Spomen obilježje preminulim i poginulim dobrovoljnim davaocima krvi ispred Bolnice Trebinje i na grob Perside Kočišević, osnivača trebinjske transfuziološke službe.

Kapi života darovali su članovi mnogobrojnih aktiva Društva dobrovoljnih davalaca krvi Trebinja i cijele Hercegovine, kao i humanisti iz Srbije i Crne Gore, sa kojima trebinjsko društvo ima dugogodišnju saradnju i koji svake godine dolaze na ovakve događaje.

Kapi života je ovom prilikom darivao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, inače dugogodišnji  dobrovoljni davalac krvi.

"S obzirom da imam rijetku krvnu grupu - odazivam se kada god poziv uslijedi. Ako prođem sve kontrole i ako sam zdrav, javim se, evo kao i danas. Upravo mi treba da budemo pozitivni primjeri i da se svi uključimo u ovu misiju humanosti. Već se širom Evrope i svijeta plaćaju kapi života, što mi ne treba da dozvolimo, već da nastavimo stazama humanosti, jer je to dugogodišnja tradicija na ovim prostorima", rekao je Ćurić.

Dragan Dobranić, predsjednik Društva dobrovolnjih davalaca krvi grada Trebinja, ističe da se na ovu akciju odazvao veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi.

"U Trebinju ima 23 stalna aktiva dobrovoljnih davalaca krvi, a u svim tim aktivima je od 20 do 50 članova, tako da Služba za transfuzijsku medicinu ne bi trebalo da zaostaje za ostalim republičkim transfuziološkim službama i službama u regionu. Znači, imamo krvi dovoljno“, naveo je on.

Među humanistima gostima je bio u kragujevčanin Andrija Kostić koji dolazi u Trebinje već desetak godina i učesnik je ove humane misije.

"Za 15 dana punim 65 godina i samim tim prestaje ova moja akcija. Ne treba poseban motiv za ovo, kada vidiš da je ljudima potrebna pomoć, ništa to nije teško. Potrudiš se da pomogneš", navodi on.

Za članove Društva dobrovoljnih davalaca krvi iz Trebinja i Hercegovine, kao i goste iz Srbije i Crne Gore, nakon akcije darivanja krvi je gradonačelnik Ćurić organizovao prijem u gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije