Gradovi

Trebinjci uživali u starim jelima i izložbi

Trebinjci uživali u starim jelima i izložbi
Foto: N.N. | Trebinjci uživali u starim jelima i izložbi

TREBINJE - Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja u Trebinju je proteklog vikenda u Muzeju Hercegovine započelo manifestacijom "Virtuelno putovanje tragovima predaka".

U pitanju je zajednički projekat promocije autohtone hrane i ruralnog turizma, koji su u proteklih sedam dana sprovodili Poljoprivredni klaster "Stara Hercegovina", "Slow Food" Trebinje Hercegovina, Muzej Hercegovine, Foto-kino klub Trebinje i JU Centar srednjih škola Trebinje kao lokalna podrška međunarodnom događaju "Tera madre".

Na platou ispred Muzeja Hercegovine posjetioci su mogli probati autohtona hercegovačka jela, a otvorena je i izložba odabranih fotografija sa foto-konkursa koji je u okviru projekta raspisan za mlade kreativce na temu "Nasljeđe hrane istočne Hercegovine".

Predstavljeno je 60 najreprezentativnijih fotografija autohtonih namirnica i seoskih motiva ovog podneblja, od 120 pristiglih na konkurs, a žiri Foto-kino kluba Trebinje proglasio je i autore najboljih, gdje je prva nagrada pripala Radovanu Dangubiću, druga Katarini Pudar, a treća Miodragu Vujačiću.

Zahvaljujući mladim kreativcima tokom projekta je nastala i ovom prilikom predstavljena online promotivna mapa tradicionalnih proizvoda i proizvođača istočne Hercegovine. Proizvode su ovom prilikom posjetioci imali priliku i da degustiraju, a pripremili su ih učenici kuvarskog, pekarskog i poslastičarskog smjera Centra srednjih škola Trebinje.

"Osnovni cilj projekta bio je da našu javnost podsjetimo na nasljeđe koje je neodvojivo od nas samih i dio je našeg identiteta, na ono sa čime su rasli i živjeli naši preci i da poručimo da to ne treba da zamre, uz uključivanje mladih ljudi", istakla je Gordana Radovanović ispred "Slow Food" zajednice Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije