Gradovi

Trebinje: Pojačane kontrole i kazne za izazivače požara

Trebinje: Pojačane kontrole i kazne za izazivače požara
Foto: N.N. | Trebinje: Pojačane kontrole i kazne za izazivače požara

TREBINJE - Na teritoriji Trebinja je u protekla dva mjeseca registrovano čak 50 požara, a većina njih je, upozoravaju iz Policijske uprave Trebinje i Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost", uzrokovana ljudskim faktorom, odnosno radovima u dvorištu i na njivi, zbog čega za naredni period najavljuju pojačan nadzor i sankcionisanje.

"U narednom periodu biće pojačan nadzor nadležnih službi, kao i sankcionisanje neodgovornih u skladu sa zakonom", stoji u saopštenju JU "Ekologija i bezbjednost", dok iz Policijske uprave Trebinje pozivaju na zabranu paljenja požara na otvorenom i sankcionisanje prema Zakonu o zaštiti od požara iz novembra 2019.

"Isti zakon propisuje i novčane kazne od 100 do 1.000 KM za ona fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i ukoliko ne preduzmu sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre", navodi se u saopštenju PU Trebinje.

I JU "Ekologija i bezbjednost" i Policijska uprava Trebinje su apelovali na sve vlasnike,  kao i druga lica koja učestvuju u paljenju vatre na otvorenom, da o tome obavijeste najbližu vatrogasnu jedinicu i da vatru ne ostavljaju bez nadzora, a prije nego što napuste parcelu da provjere je li vatra ugašena.

U JU "Ekologija i bezbjednost", međutim, podsjećaju na strogu zabranu paljenja vatre, ali i roštiljanje i bacanje opušaka u blizini šumskog i drugog rastinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije