Gradovi

Trebinje: Preventivno djelovati u protivpožarnoj sezoni

Trebinje: Preventivno djelovati u protivpožarnoj sezoni
Foto: Vesna Duka | Trebinje: Preventivno djelovati u protivpožarnoj sezoni

TREBINJE - Trebinje će u predstojećoj protivpožarnoj sezoni formirati operativnu grupu koja će ustanoviti najkritičnija mjesta oko grada i u samom gradu te koja treba obezbijediti adekvatne protivpožarne pojase kako bi se izbjegle ili barem ublažile opasnosti od požara.

Ovo je zaključeno na zasjedanju Gradskog štaba civilne zaštite Trebinje, gdje su se sve nadležne službe, zajedno sa vatrogasnim jedinicama, ali i predstavnicima medicinskih i interventnih službi, dogovorili da je potrebno urediti ne samo protivpožarni pojas, već i protivpožarne puteve koji bi kritična mjesta učinili dostupnim i gasiocima požara, ali i medicinskim ekipama.

Miljan Tomašević, samostalni saradnik u Službi civilne zaštite, kaže da je prioritet stavljen na brdo Crkvina, odnosno Hercegovačku Gračanicu, ali i ostale lokalitete bogate šumom koje mogu biti potencijalna žarišta.

"Između ostalog, ima i pojas iznad naselja Gučine, prema Geljovom Mostu, gdje se mora malo više povesti računa o zaštiti tih stabala i te šume, tako da Civilna zaštita, vatrogaci, zajedno sa šumarima Centra za gazdovanje kršom, treba da očiste teren i preventivno zaštite teren", kazao je Tomašević.

Napominjući da već iduće sedmice JU "Ekologija i bezbjednost" organizuje sastanke sa predstavnicima mjesnih zajednica na ovu temu, on kaže da će se akcenat staviti i na materijalno-tehnička sredstva mjesnih zajednica, ali će se razgovarati i o uređenju i čišćenju privatnih posjeda, odnosno seoskih i prigradskih imanja.

"Pojedina imanja su nam dosta zapuštena i zarasla, pa se mora razgovarati sa vlasnicima, ali i ovom prilikom apelujemo na sve naše građane da povedu računa i da očiste svoje prostore, jer nadležne službe mogu pomoći, ali nema nas toliko dovoljno da možemo sve to preventivno očistiti", dodaje Tomašević.

Zdravko Kašiković, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, rekao je da su vatrogasci spremni za predstojeću sezonu kada su u pitanju ljudstvo i tehnika, ali s obzirom na to da su prognoze kako je pred nama vrlo sušno ljeto, treba se što više preventivno djelovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije