Gradovi

Trebinje: Sajam spojio đake i poslodavce

Trebinje: Sajam spojio đake i poslodavce
Foto: Vesna Duka | Trebinje: Sajam spojio đake i poslodavce

TREBINJE - Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić otvorio je u ovom gradu Sajam obrazovanja i zapošljavanja na kome su se susreli poslodavci i učenici, kako bi se učenicima obezbijedila prvenstveno praktična nastava, a oni su pokazali šta znaju, dok je osnovcima i njihovim roditeljima ponuđeno upoznavanje sa zanimanjima koja se u školama nude.

Sajam je održan u okviru projekta "Efikasno povezivanje obrazovanja i privrede: unapređenje praktične nastave u Gradu Trebinju", koji u saradnji sa partnerima provodi Razvojna agencija grada Trebinja uz podršku Fondacije Helvetas - Moja budućnost i Grad Trebinje.

"Naš cilj je bio da prezentujemo starijim osnovcima zanimanja koja bi imala budućnost na području grada Trebinja, ali i da se bolje povežu srednjoškolci i poslodavci u smislu praktičnog dijela nastave, pa smo u okviru sličnih projekata nabavili opremu za turizam i ugostiteljstvo, CNC mašinu i prateću opremu za Tehničku školu, a kroz ovaj projekat slijedi i nabavka informatičke opreme za ovu školu", pojasnio je Ćurić otvarajući sajam.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom što je dobio informaciju da je od ove školske godine zanačajno veće interesovanje djece za zanatske struke, pa su se odjeljenja morala širiti, jer se u škole vraćaju stari traženi zanati.

"Ja se nadam da ćemo, zajedno sa školama i nadležnim ministarstvima iznaći mogućnosti za otvaranje nekih novih zanimanja, potrebnih za našu privredu, za područje grada Trebinja i Republike Srpske“, dodao je Ćurić.

Bojan Benderać, direktor Razvojne agencije Grada Trebinja, naglasio je da su na sajam pozvani svi subjekti koji sarađuju sa školama i doprinose napredak privredi.

"Ketering za ovaj događaj su uradili učenici Centra srednjih škola, dok su ostali, poput onih iz mašinske i elektro struke, prikazali svoj praktični dio izvođenja nastave, a održani su i tematski paneli o obrazovanju kvalitetnog radnika i upisnoj politici", pojasnio je Benderać.

Nedeljka Ilijić, direktorica Centra srednjih škola u Trebinju je napomenula da se u njihovoj školi najviše traže zanimanja medicinskog tehničara, te da za iduću školsku godinu upisuju zanimanje ginekološko-akušerska sestra i tehničar, dok kuvara i konobara i poljoprivrede i prerade hrane upisuju takođe dosta.

"To su sve struke koje nalaze zaposlenja, a sve to smo prepoznali iskustvom u radu sa djecom, ali dobrim dijelom zahvaljujući i ovakvim projektima u kojim smo ranije obezbijedili kabenet kuhinje i restorana, te kabinet za turističkog tehničara, tako da će učenici nakon ovih završenih škola i praktične nastave odmah moći da se zaposle, jer su u školi stekli praktnično iskustvo“, kazala je Ilijić, napominjući da su prošlogodišnji maturanti svršenog pekara i poslastičara gotovo svi našli zaposlenje.

Ivana Kisin iz drugog razreda poslastičarskog smjera, kaže da još nije našla pravo  zaposlenje, ali kod kuće za svaku svetkovinu uglavnom ona pravi sve vrste kolača i torti.

"To je ono što volim i što sam radila i sa mamom, a u školi to usavršavam, uz druga znanja koja stičem", kazala je Ivana koja je bila dio tima sa sajma koji je pripremio ketering.

Njena drugarica Slavica Popović iz Ugostiteljske škole već radi i najviše joj se sviđa pravljenje koktela, a voljela bi da završi višu školu za barmena.

"Praktična nastava u školi mi je pomogla da već nađem i zaposlenje i radim još od prošle godine, što za sada mogu da uskladim", dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije