Gradovi

Pratite nas na Google news

Trebinje: Za budžetski deficit "kriv" izostanak naknada

Trebinje: Za budžetski deficit "kriv" izostanak naknada
Foto: N.N. | Trebinje: Za budžetski deficit "kriv" izostanak naknada
Vesna Duka

TREBINJE- Odbornici Grada Trebinja usvojili su izvještaj o izvršenju budžeta Grada za prvih šest mjeseci ove godine, u iznosu od 10,2 miliona maraka, sa trenutnim deficitom od 1.200.000 maraka.

Ovoliki deficit, međutim, za odborničku većinu nije zabrinjavajući, jer je, kako je rečeno, u međuvremenu došlo do havarije u HE Dubrovnik i izostanka sredstava od hidroakumulacijskih naknada.

"Ovaj izvještaj je rađen u odnosu na budžet koji je donesen u decembru prošle godine, kada se nije mogao predvidjeti izostatak sredstava od hidroakumulacija, koja su tek u rebalansu značajnije smanjena, pa se i deficit najviše odnosi na taj dio”, pojasnio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

On je kazao da su evidentni i nedostaci od komunalnih naknada, taksi i slično, ali se za evidenciju prihoda, kako kaže, računa cijela godina, u kojoj se očekuju i neke zaostale uplate, pa se dinamika budžetskih prihoda za sada smatra planiranom i u skladu sa rebalansom.

Zamjerke na izvještaj je iznio odbornik "Poligrafa" Zoran Anđušić, naročito kada je u pitanju slabo realizovana naplata zemljišne rente.

Ćurić je zamjerke odbornika DNS-a Petra Ivankovića da se više novca potrošilo na lična primanja objasnio time da se tek u sedmom mjesecu radio rebalans budžeta, a u ovom dokumentu je obuhvaćeno samo prvih šest mjeseci.  

Odbornici su se pozitivno izjasnili i o izvještaju o stanju bezbjednosti za prvih šest mjeseci ove godine, a donesena je i odluka o izmjeni cijena parkinga u gradu, gdje se primjenjuju olakšice za posebne kategorije stanovništva, sa mogućnostima plaćanja najnižih cijena za sat parking.

Nove tarife podrazumijevaju plaćanje parkinga van sezone, koje će umjesto 3 KM sada koštati 1,50 KM u prvoj zoni, dok će se parking u bivšoj vojnoj kasarni tokom cijele godine plaćati 50 feninga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije