Gradovi

Trebinje dobija atraktivnu biciklističku stazu

Trebinje dobija atraktivnu biciklističku stazu
Foto: N.N. | Trebinje dobija atraktivnu biciklističku stazu

TREBINJE - Do sredine oktobra Trebinje će dobiti biciklističku stazu, kada je u ovom gradu planirano održavanje Balkanskog prvenstva u biciklizmu. Ova biciklistička staza praktično će biti nastavak staze koja ide od Ravnog do Trebinja, a kojom je nekada išla uskotračna željeznička pruga s lokomotivom zvanom "ćiro".

U pitanju je staza dužine 15,2 kilometra u jednom pravcu, koja cijelom dužinom ide uz vodu, najprije uz obalu Trebišnjice, zatim pored Goričkog jezera i rijeke Sušice, a vodi od tunela u trebinjskom naselju Mokri dolovi, da bi se završila  kod motela "Jazina" i popularnog kupališta na rijeci Sušici.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, najavio je da radovi na rekonstrukciji staze počinju već ove sedmice i odvijaće se u dvije faze.

"U prvoj fazi biće uređen teren nekadašnje pruge u dužini od oko pet kilometara, od novoizgrađene saobraćajnice u Mokrim dolovima, kroz tunel u Policama, preko željezničkog mosta i štrekom uz Goričko jezero do naselja Banjevci, dok će u drugoj fazi biti sanirana dionica do izletišta Jazina", pojasnio je Ćurić.

U vezi s cjelokupnim projektom je konsultovano trebinjsko Planinarsko društvo "Vučji zub", čiji članovi, a naročito biciklistička sekcija, voze ovom dionicom, pa su, zajedno s gradonačelnikom i njegovim saradnicima, obišli cjelokupnu maršrutu i sagledali gdje je potrebno izvršiti sanaciju, kako bi se staza najbolje uredila.

U "Vučjem zubu" ističu da je staza veoma atraktivna i da prolazi kroz različite predjele, pa je interesantna i kao turistička ruta, jer prolazi pored kulturno-istorijskih znamenitosti, trebinjskih poznatih vinarija, popularne Vukojeve "Vinareve kuće" i kroz prelijepi hercegovački pejsaž.

Ova staza je gotovo u potpunosti ravna, bez nagiba, pa je fizički vrlo lagana za savladavanje, a široka je od 2,5 do tri metra i uglavnom je makadamskog tipa, osim jednog manjeg asfaltnog dijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije