Gradovi

Trebinje na listi svjetskih destinacija

Trebinje na listi svjetskih destinacija
Foto: Vesna Duka | Trebinje na listi svjetskih destinacija

TREBINJE- Trebinje kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija regiona potvrdilo je i da pripada samom vrhu svjetskog turizma na konferenciji „Globalni dani zelenih destinacija“ gdje je ova lokalna zajednica kao prva u BiH izabrana među “Top 100” priča o održivosti sa projektom Hercegovačke kuće, kao i jedan projekat iz Mrkonjić Grada.

Dio trebinjskog projektnog tima bio je i Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika, koji ističe da je u pitanju sedmo po redu takmičenje na svjetskom nivou, sa ispunjenjem 15 kriterijuma vezanih za održivi razvoj jedne lokalne zajednice ili regije.

"Vrlo brzo smo se našli u drugom krugu, sa dvije priče održive turističke destinacije – Hercegovačka kuća i Park prirode Orjen, gdje su vrednovani svi primjeri dobre prakse u priči Hercegovačke kuće, na temi koja se odnosila na lokalne lance snabdijevanja u smislu uvezivanja lokalnih proizvođača sa turističkom ponudom", istakao je Bošković, napominjući da se Trebinje našlo na listi najreprezentativnijih svjetskih destinacija.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je jedan od glavnih benefita ovog priznanja taj da je ova sredina u svijetu prepoznata kao poželjna destinacija, a Hercegovačka kuća itekako značajan održiv projekat.

"Ovo je još jedan od dokaza da Trebinje nije slučajno prvo turističko mjesto u Republici Srpskoj, a priča o strategiji razvoja u kojoj imamo za cilj da do 2030. godine Trebinje bude najmanji grad koji je najpoželjniji na Zapadnom Balkanu polako se ostvaruje i ovim to potvrđujemo", istakao je Ćurić, dodajući da je ovo nagrada za sve građane Trebinja, naročito snabdjevače Hercegovačke kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije