Gradovi

Trebinje nastavlja sa populacionim mjerama: Subvencije za bolje đačko doba na selu

Trebinje nastavlja sa populacionim mjerama: Subvencije za bolje đačko doba na selu
Foto: N.N. | Trebinje nastavlja sa populacionim mjerama: Subvencije za bolje đačko doba na selu

TREBINJE - Trebinjska Gradska uprava i ove godine nastavlja projekat dodjele subvencija djeci iz ruralnih krajeva, koja pohađaju nastavu u seoskim školama, za šta je u 2018. predviđen iznos od 62.125 maraka.

Ta sredstva će djelimično biti obezbijeđena iz budžeta grada Trebinja, a djelimično iz sredstava Fonda solidarnosti koji je formiran na inicijativu Gradske uprave.

U Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Trebinja je potvrđeno da će i u ovoj godini pomenuta sredstva koristiti za 153 djece, koliko ih se prijavilo za ove beneficije za školsku 2017/2018. godinu i oni su već primili 49.700 maraka.

Načelnik ovog odjeljenja Zoran Milošević pojašnjava da su to, u stvari, četiri mjesečne rate u prošloj godini kada je odluka i donesena i pet mjesečnih rata u ovoj godini, dok traje nastava u školama.

Djeca kojoj su roditelji zaposleni primaće po 50 maraka, u slučaju jednog zaposlenog roditelja 75 KM, ali i ako imaju jednog zaposlenog ali samohranog roditelja, dok će oni sa jednim nezaposlenim samohranim roditeljem imati pravo na 125 maraka, a toliko primaju i ona djeca koja imaju oba roditelja, ali su nezaposleni.

Jedan otac, čije dijete pohađa područnu Osnovnu školu "Jova Jovanović Zmaj" u Lastvi, kaže da mu te subvencije dobro dođu jer ih iskoristi da plati gorivo za vožnju sina na sportske aktivnosti u grad.

Roditelji subvencije mogu da iskoriste za ono što im je potrebno.

"Cilj ovog programa pomoći je prije svega podrška ruralnom razvoju generalno, razvoju sela i opstanku područnih škola, odnosno očuvanju radnih mjesta svih zaposlenih u ovim ustanovama. U nadležnoj komisiji koju smo formirali sugerisali su da se preko predstavnika mjesnih zajednica poruči roditeljima čija djeca nastavu pohađaju u gradu, a postoji područna škola na teritoriji njihovog naselja, da djecu upišu u područnu školu kako bi ostvarili pravo na pomoć naredne godine", kaže Milošević.

On dodaje da je, s obzirom na to da je ovo tek prva godina sprovođenja ovog programa, o konkretnim efektima još rano govoriti, iako je kod cjelokupne zajednice naišao na odobravanje i pozitivan odjek.

Mještani trebinjskih sela kažu da je ovo dobra odluka jer treba mladom naraštaju i njihovim roditeljima obezbijediti što bolje uslove života u ruralnim krajevima jer neće bježati u grad, a seoska domaćinstva ostavljati pusta.

Kada je u pitanju pronatalitetna politika grada Trebinja, oni subvencionišu sklapanje brakova između mladih supružnika, ali i kada su u pitanju supružnici stariji od 38 godina.

U nadležnom odjeljenju kažu da je zahtjev za dodjelu subvencija ovim bračnim parovima podnijelo pet parova, i to dva u prošloj i tri u ovoj godini, od čega je jedan zahtjev još na obradi, a četiri su odobrena i u toku je realizacija odluke da im se beneficije, koje u zavisnosti od ostalih uslova mogu biti i do 10.000 maraka, isplaćuju na mjesečnom nivou.

Milošević kaže da grad Trebinje ne može predvidjeti visinu sredstava koja će se dodjeljivati na ovaj način, jer Gradska uprava ne može predvidjeti broj brakova koji će se u ovoj godini sklopiti, niti ko će ispuniti uslove za dodjelu ovih beneficija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije