Gradovi

Trebinje od ponedjeljka prelazi na onlajn nastavu

Trebinje od ponedjeljka prelazi na onlajn nastavu
Foto: N.N. | Trebinje od ponedjeljka prelazi na onlajn nastavu
Vesna Duka

TREBINJE - Od ponedjeljka u Trebinju rad u učionicima obustavljaju i osnovne i srednje škole zbog vrlo složene epidemiološke situacije, saopštio je danas, nakon zasjedanja gradskog Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Mirko Ćurić.

"Procjena je bila da nije toliko preveliki broj zaraženih učenika i nastavnog i pomoćnog osoblja u školama, ali smo se odlučili na ovakav korak s obzirom na prezentovane činjenice epidemiologa da se kod djece slabije manifestuju simptomi, pa oni koju su zaraženi mogu gotovo neprimjetno širiti virus", kazao je Ćurić.

Napominjući da Republički štab donosi mjere na osnovu kompletne situacije u Republici Srpskoj, a lokalne zajednice na osnovu stanja u njihovim sredinama, Ćurić je kazao da su s tim u vezi mogli donijeti restriktivnije mjere i da su lokalne vlasti spremne da se nose sa situacijom, ali da privrednici i drugi subjekti takođe treba da snose svoj dio odgovornosti.

Na sjednici kriznog štaba su pozvani gradski ugostitelji da se izjasne da li su spremni da ispoštuju sve mjere koje su donijeli lokalni i krizni štab, a oni su se, kako kaže Ćurić, izjasnili da su spremni da ispoštuju sve mjere i preuzmu odgovornost.

"U slučaju da danas u toku dana ili večeras uočimo da se mjere ne pošuju, mi smo spremni odmah sutra na ponovno zasjedanje i nove restrikciji, jer smo ranije izašli u susret ugostieljima pa dozvolili duže radno vrijeme od 20 časova, koliko su ranije preporučivali epidemiolozi", kazao je Ćurić. 

Izrazivši žaljenje zbog velikog broja zaraženih, velikog pritiska na zdravstveni sistem, on je dodao da zbog toga treba biti odgovorniji, ali i zbog činjenice da je i u Trebinju evidentiran neki drugi soj korone, a da je procenat smrtnosti u odnosu na prošlu godinu dosta veći.

"Podatak kojim raspolažem, a to su podaci iz Bolnice Trebinje, jeste da je u prošloj godini bilo hospitalizovano 700 pacijenata sa simptomima korone, od koje je 45 umrlo, a u ovoj godini je do sada hospitalizovano već 200 ljudi, od kojih je 33 umrlo, što je vrlo zabrinjavajuće i traži veliku odgovornost", napomenuo je Ćurić i  izrazio nadu da će lijepo vrijeme koje je ispred nas promijeniti situaciju.

On je na kraju bio odlučan: "U slučaju da se u naredna dva dana ne ispoštuju mjere, spremni smo na zatvaranje svega".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije