Gradovi

Trebinje počinje graditi azil za pse

Trebinje počinje graditi azil za pse
Foto: Vesna Duka | Trebinje počinje graditi azil za pse

TREBINJE - U Trebinju početkom narednog mjeseca počinje gradnja novog i modernog azila za pse, u kome će za početak biti smješteni napušteni gradski psi, ali će u budućem periodu pored njega biti izgrađen i prvi pansionski prostor u kome će vlasnici moći na čuvanje da ostavljaju svoje pse u ovom dijelu Republike Srpske.

Iako Trebinje već ima azil za pse, u ovom međunarodnom projektu, koji finansira britanska organizacija "Mreža za pse", biće uloženo više od pola miliona maraka, u vezi s čim je u Gradskoj upravi Trebinje i zvanično potpisan ugovor.

Dejvid Baret, izvršni direktor međunarodne organizacije "Mreža za životinje", pojasnio je da je ovo jedan od 40 projekata u 20 zemalja svijeta, a ovo je njihova najveća investicija na Balkanu, za koju Baret priznaje da je u početku oklijevao.

"Ono što me podstaklo da pružim ruku saradnje gradu Trebinju je bio njihov odnos i njihov prijem, zbog čega posebno želim zahvaliti gradonačelniku Mirku Ćuriću i načelniku nadležnog odjeljenja Spasu Radoviću, na njihovom sjajnom entuzijazmu i vrlo profesionalnoj saradnji", kazao je Baret.

Spaso Radović, načelnik Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove grada Trebinja, kaže da je sve počelo prije godinu dana, a da se nakon izrade projekta, koji podrazumijeva spremnu i plansku i finansijsku dokumentaciju, vrlo brzo kreće u realizaciju, te da će, ako sve bude išlo svojim tokom, azil biti izgrađen u naredna tri mjeseca.

"Vrijednost projekta je 511.000 maraka s PDV-om, od čega su 80% sredstava obezbijedili Britanci, a azil će biti izgrađen po najsavremenijim standardima s boksovima u kojim će biti smješteno od jedan do tri psa", kazao je Radović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je napomenuo da su gradske vlasti rado prihvatile 20 procenata svoga učešća, jer slika Trebinja, kako kaže, ne smije da prikazuje grad s psima lutalicama, već da taj grad ima mjesto u kome se zbrinjavaju ove životinje.

"Mi smo odmah prihvatili skuplju varijantu projekta, jer ona podrazumijeva i veći i moderniji objekat, u koji će moći da se smjesti oko 60 životinja, ali pored ovoga azila smo ostavili i prostor za proširenje, tako da će u narednom vremenu ovdje biti sagrađen i pansionski prostor za pse svih onih vlasnika koji ih ovdje žele ostaviti na izvjesni period na čuvanje", kazao je Ćurić.

Ukoliko to dozvole vremenski uslovi, azil u Trebinju će se početi raditi odmah početkom oktobra i biti završen krajem ove ili početkom naredne godine na lokaciji u okolini Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije