Gradovi

Trebinjski onkolozi uspijevaju doći do rijetkih lijekova

Trebinjski onkolozi uspijevaju doći do rijetkih lijekova
Foto: Vesna Duka | Trebinjski onkolozi uspjevaju doći do rijetkih lijekova

TREBINJE - Na području Hercegovine je posljednjih godina evidentan porast broja oboljelih od karcinoma, gdje prednjači karcinom pluća, ali je dosta povećan i broj žena koje boluju od ove bolesti, potvrđeno je povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke u Službi za onkologiju Bolnice Trebinje.

Mirko Kolak, onkolog i šef ove službe, kaže da je posljednjih desetak godina broj oboljelih od karcinoma na području Hercegovine povećan za čak trećinu.

"U ovoj godini od karcinoma dojke oboljela  je 21 žena, od čega je nažalost sedam žena  imalo metastaze na početku liječenja, ali su sve te žene bile u starijem životnom dobu", kaže Kolak, napominjući da je najmlađa pacijentkinja oboljela od ove opake bolesti 1990.godište, a najstarija 1939, te da je u 2020. godini bilo ukupno 25 oboljelih.

Onkolog Ljubica Miljanović tvrdi da je veliki porast broja oboljelih od karcinoma posljedica NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom.

"Podatke možete vidjeti na društvenim mrežama kod prof. dr Dane Grujičić koja raspolaže stručnim i egzaktnim podacima i oni nisu izmišljeni, nego su verifikovani preko Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije", kaže Miljanovićeva.

Suočavanje sa ovom opakom bolešću, kako kaže Miljanovićeva, iziskuje i ozbiljan rad na liječenju i preventivnom djelovanju, zbog čega je proteklog vikenda u Trebinju održan  najveći skup onkologa kome su prisustvovali priznati stručnjaci iz cijelog regiona, a organizatori su bili Udruženje onkologa Republike Srpske i Udruženja medikalnih onkologa Republike Srbije.

Na skupu je oko 80 stručnjaka iz cijelog regiona razmijenilo informacije i sagledali domete u onkologiji.

“Ono što možemo reći jeste da je trend liječenja u onkologiji, ali i najveći napredak, imunoterapija koja je, nažalost, u našim uslovima još ograničena, jer nemamo dovoljno sredstava od Fonda zdravstvenog osiguranja, a samo dva ovakva lijeka su registrovana u RS i BiH”, navode u trebinjskoj Službi onkologije, gdje se, zahvaljujući najviše entuzijazmu i radu ljekara koji prate sve savremene trendove, pacijenti povremeno uključuju u programe donacija  velikih farmaceutskih kuća.

Tako uspijevaju obezbijediti pacijentima da budu liječeni lijekovima koji nisu dostupni čak ni u Evropi, već samo u SAD, a svega dvadesetak pacijenata iz Srpske godišnje dobije mogućnost da primi taj lijek.

Trebinjski onkolozi uspijevaju svoju službu osavremeniti i novim aparatima zahvaljujući susretima sa donatorima, pa su se nedavno sastali i sa članovima srpsko-američkog medicinskog udruženja koji su obećali pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije