Gradovi

Trebinjski srednjoškolci dobijaju mentore na praksi

Trebinjski srednjoškolci dobijaju mentore na praksi
Foto: N.N. | Trebinjski srednjoškolci dobijaju mentore na praksi

TREBINJE - Trebinjske srednje škole Tehnička škola i Centar srednjih škola uvode veći procenat praktične nastave u svom obrazovnom programu, a ubuduće će u takvom obrazovanju imati i mentore za koje je održana trodnevna obuka u Trebinju.

Petnaest mentora, koji su kao uposlenici u pojedinim preduzećima zaduženi za izvođenje praktične nastave, prošli su teoretski i praktični dio obuke, kako bi se prvi put ova kategorija uvrstila u stručno obrazovanje mladih.

Rajko Mičeta, mentor iz poslovnog subjekta "Eko invest" u Trebinju, podsjeća da je njegova firma i ranije imala učenike na izvođenju praktične nastave, ali da su novim instrukcijama mentori dobili nova znanja pomoću kojih će poboljšati komunikaciju sa učenicima. Tvrdi da će se novim metodama promijeniti i pristup izvođenja praktične nastave, u kome će i mentori više vremena posvećivati djeci.

Aleksandra Mihajlović Bijelić iz Privredne komore RS, koja i realizuje ovaj projekat, kaže da su benefiti ovakvog izvođenja nastave višestruki, jer učenici stiču praktično znanje u sklopu nastave i odmah su spremni za zaposlenje jer imaju radno iskustvo, a privredni subjekti kod kojih se izvodi praktična nastava dobijaju gotov radni kadar, ne samo po okončanju njihovog školovanja, već učenici viših razreda već uveliko mogu doprinositi procesu rada.

Sve je usklađeno sa postojećim planom i programom, u kome će ubuduće biti 30% više praktične nastave, što je, kako kaže direktor Područne privredne komore Trebinje Veselin Savić, sve i dalje sistem koji se gradi i nadograđuje.

Završnici obuke mentora prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić, napomenuvši da grad Trebinje podržava svaki napor i projekat kojim se unapređuje školstvo.

"Grad Trebinje podržao je i ovaj projekat sa po 10.000 KM za kupovinu opreme za obje škole, naročito zahvaljujući našim privrednicima koji su prihvatili posebnu obavezu edukacije mladih, kako bi se kasnije lakše uključili u radne procese", kazala je Skočajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije