Gradovi

Trebinjski vinari će pomoći kolegi Petroviću iz Velike Hoče

Trebinjski vinari će pomoći kolegi Petroviću iz Velike Hoče
Foto: N.N. | Trebinjski vinari će pomoći kolegi Petroviću iz Velike Hoče

TREBINJE - Svi vinari iz Trebinja su spremni da pomognu Vinariji Petrović iz srpske enklave Velika Hoča na Kosovu i Metohiji kojoj je kosovska policija i tužilaštvo tzv. Kosova oduzelo 42.000 litara vina i oko tri hiljade litara rakije, a šteta procijenjena za najmanje 200.000 evra.

Oni su se u vezi sa načinima pomoći sastali i sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, dogvorivši se, kako je nakon sastanka istakao Dragan Anđelić, vlasnik Vinskog podruma Anđelić, da niko od njih ne ide pojdinačno sa pružanjem podrške i pomoći već da djeluju jedinstveno.

"Svako od nas je imao pojedinačne prijedloge, a jedna od ideja je bila da se iz objekata Hercegovačke kuće u Trebinju, Banjaluci, Sarajevu, doniraju naše boce vina i da se uz ponudu reklamne cijene prodaju, ali nije isključena ni aukcija naših skupocjenih vina i drugi načini pomoći, iako se ne vodimo samo mišlju materijalne podrške", objasnio je Anđelić.

Napominjući da je svakome vinaru teško pala ova vijest, jer znaju koliko je truda i rada uloženo u oduzeto vino i rakiju, Anđelić kaže da su vinari zauzeli jedinstven stav i oko toga sve što se Srbima radi na Kosovu mi u Trebinju i u srpskim sredinama ne smijemo raditi.

"Mi moramo ostati iznad toga, jer je Trebinje grad koji je na jednom drugom nivou, grad koji ima sve gradske manire, i sport, i kulturu i jedinstven, topao i gostoprimljiv način življenja koji moramo zadržati", dodao je Anđelić.

I gradonačelnik Mirko Ćurić je nakon sastanka zauzeo stav da se stanovništvo Trebinja, potreseno najnovijim događanjima i oko Sabornog hrama u Mostaru i događajima na Kosovu, mora suzdržati od bilo kakvih osvetoljubivih radnji.

Napominjući da su gradske vlasti iz Trebinja stupile u komunikaciju sa Srđanom Petrovićem, on je potvrdio da je dogvoren dolazak ovoga vinara u Trebinje do kraja godine, gdje će na zajedničkom sastanku izdefinisati na koji se način može pomoći toj porodici.

"Dogvorićemo se da li je u pitanju neki novac, ili vino i rakija koji su mu oduzeti, ali činjenica je jedna da ako njega neće pokolebati ovaj čin kosovske policije u daljem bavljenju vinarstvom i da će ostati na Kosovu i Metohiji, ni mi se nećemo pokolebati u svojoj namjeri za pomoć", istakao je Ćurić.

On je kazao da se poruke slične onima na Kosovu i Metohiji ili poruke iz Mostara ne smiju slati iz Trebinja, već odavde mora ići jasna poruka da se druge nacionalnosti koje su u manjini u Trebinju i Hercegovini moraju štititi i braniti i u tome je naša veličina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije