Gradovi

Trebinju hitno potrebna sigurna kuća

Trebinju hitno potrebna sigurna kuća
Foto: N.N. | Trebinju hitno potrebna sigurna kuća

TREBINJE - U Trebinju je potrebno što hitnije početi gradnju sigurne kuće, jer je ona, prema riječima Ljiljane Čičković, direktorice Organizacije "Ženski centar", koja se u posljednje dvije decenije bori za prava žena, potrebnija nego ikada do sada zbog povećanja broja slučajeva nasilja u porodici.

"Broj prijava nasilja u porodici koji dobija samo naša organizacija, otkako je počela pandemija, povećan je oko 10 odsto, ali je takvih slučajeva sigurno mnogo više, jer, naročito otkako je zavladala pandemija virusa korona, sve sredine koje imaju sigurne kuće imaju drastičniji porast, što bi se dešavalo i kod nas da smo realizovali ovaj dugo najavljivani objekat", kaže Čičkovićeva.

Svjesna je, kaže, da poslovi u vezi s početkom gradnje sigurne kuće u Trebinju traju dugo, jer punih 16 godina se u "Ženskom centru" bore za ovaj objekat, ali on, nažalost, još nije izgrađen.

Bilo je više pokušaja gradnje objekta sigurne kuće u Trebinju, pa odustajanja od toga, te u Berkovićima. Međutim, zbog činjenice da je Trebinje ipak centar istočne Hercegovine sve je ponovo vraćeno u ovaj grad, pa je konačno počela izrada projektne dokumentacije za izgradnju u ovom gradu.

"Srećna okolnost je da je i lokalna zajednica prepoznala ovaj problem i dala nam podršku, tako da smo uradili idejni projekat, a izrada glavnog projekta je u toku, određena je i lokacija, pa u narednoj godini, nakon svih procedura, konačno može početi i gradnja, shodno sredstvima kojima budemo raspolagali, a nadamo se i dijelu sredstava za gradnju od samog grada", objašnjava Čičkovićeva za "Nezavisne", napominjući da je zakonodavni okvir u Republici Srpskoj, kada je nasilje u porodici u pitanju, dobar.

U "Ženskom centru" kažu da je samo potrebno poboljšati njegovu primjenu.

Čičkovićeva napominje da se i u Trebinju intenzivno sprovodi kampanja "Šesnaest dana aktivizma protiv rodnog nasilja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije