Gradovi

Još stoji polomljena spomen ploča spomen-ploča kod Trebinja

Još stoji polomljena spomen ploča spomen-ploča kod Trebinja
Foto: N.N. | Treći put polomljena spomen-ploča kod Trebinja

TREBINJE - U trebinjskom selu Kotezi, na putu Trebinje - Ljubinje, još stoji polomljena spomen ploča na objektu nekadašnje škole, koja je polomljena u novembru po drugi put, a bila je postavljena u znak sjećanja na ustaški pokolj za vrijeme Drugog svjetskog rata, jer su ustaše u ovom objektu mučile Srbe iz regije Popovog Polja i odatle ih odveli i pobacali u jamu Ržani Do.

Ploča je u novembru polomljena po drugi put i kako je potvrđeno u Udruženju "Ržani Do - Veličani Popovo polje", koje čine potomci i poštovaoci žrtava, ali se planira ponovo zamijeniti.

“I ranije postavljena spomen-ploča je bila šarana, posipana crvenom bojom i skrnavljenja, što se dešavalo i sa novom pločom, da bi je u novembru nepoznati počinioci polomili, što ne doprinosi izgradnji suživota i tolerancije", kaže predsjednik ovog udruženja Maksim Mrakić.

Ploča je prvi put postavljena u junu 2016. godine, pa je ubrzo nakon oštećenja i polomljena, a nova je postavljena prije dvije godine, pa ponovo polomljena i sada njeni ostaci stoje na zidu i na podu gotovo tri mjeseca.

Spomen-ploča u selu Kotezi podsjeća na ubijene mještane regija Popovo Polje i Bobani, kao i stanovnika Ljubinja, koje su ustaše na prevaru pohvatale u svojim kućama ili u polju dok su obrađivali zemlju, zatvorivši ih najprije u seosku školu, a odatle pobacali u jamu Ržani Do.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije